Ammoniaktanks OCI Terminal Europoort gerenoveerd

Twee ammoniaktanks van OCI Nitrogen op de OCI Terminal Europoort zijn volledig gerenoveerd. Na een inspectie in 2015 bleek dat een renovatie noodzakelijk was, zo meldt het bedrijf. Nu zijn de twee tanks volledig gerenoveerd en beschikken ze nu over de modernste technieken en veiligheidssystemen.

Terminal Manager André Meulmeester: “We gebruiken de terminal voor de op- en overslag van ammoniak en ammoniakwater. De renovatie van de tanks zorgt voor een verdubbeling van de capaciteit van de terminal.” Dit betekent dat in de nabije toekomst meer zeeschepen aan de steiger zullen aanleggen om ammoniak te laden of lossen.  “Het belangrijkste is dat we de inspectietermijn hebben kunnen verlengen naar 20 en misschien wel 25 jaar. Dat scheelt heel veel geld en risico’s in de toekomst.”

De eerste tank is al in 2015 gerenoveerd. De isolatie is vernieuwd, beide tanks hebben een nieuw dak en er is een lift geïnstalleerd om veilig op het dak te komen. Het leidingwerk is ook volledig vernieuwd. “In de oude situatie hadden we één leiding om de tank te vullen. Dit heb je liever niet als de vloeistof in een noodsituatie snel weg moet kunnen. We hanteren nu een volledig nieuw systeem waarbij het laden en lossen van elkaar is gescheiden en bovendien veel sneller gaat. We vullen de tank aan de bovenkant met een nieuwe leiding en trekken ’m aan de onderkant met een grotere leiding leeg”, aldus André Meulmeester.

Operatie met flinke impact
Conform nationale en internationale richtlijnen en wet- en regelgeving is er geheel nieuwe instrumentatie aangebracht. Denk aan een dubbele niveaumeting, onafhankelijke overvulbeveiliging, temperatuurmetingen en drukmetingen. Verder zijn alle veiligheden vernieuwd, net als alle loopbordessen en trappen en de ammoniakdetectie is vervangen. Zo’n dertig bedrijven werkten aan de renovatie mee en 45.000 manuren gingen in het werk op.

Over OCI Nitrogen
OCI Nitrogen is een bedrijf in stikstofhoudende kunstmest en wereldwijd de grootste producent van melamine. De kunstmest speelt een essentiële rol in het verbeteren van de productiviteit van de landbouw. Melamine wordt gebruikt als grondstof voor lijmen en harsen in velerlei toepassingen zoals meubelplaten, laminaatparket, coatings en kunststof serviezen. Het hoofdkantoor van OCI Nitrogen is gevestigd in Geleen (Nederland) en de productielocaties zijn gevestigd in Nederland en China. OCI Nitrogen is onderdeel OCI N.V., beursgenoteerd als AMX-fonds aan de NYSE Euronext te Amsterdam.