Baggeraar aan de slag in Irak

Het Gorinchemse baggerbedrijf Van Oord ACZ is het eerste Nederlandse bedrijf dat gaat meehelpen bij de wederopbouw van Irak. Als onderaannemer van een Franse aannemer gaat Van Oord een deel van de haven van Umm Qasr uitbaggeren. De Fransen werken in opdracht van USAID, de hulporganisatie van de Verenigde Staten.
 
Rotterdam – ,,Het is voor ons een relatief kleine opdracht, die we in zes weken moeten hebben geklaard,” licht commercieel directeur B. Groothuizen van de baggeraar toe. ,,De haven moet langs een stuk kade worden uitgebaggerd, zodat grotere schepen hulpgoederen Irak kunnen binnenbrengen.”


Van Oord hoopt volgende week al te kunnen beginnen aan de klus. Volgens Groothuizen kan het benodigde materieel en personeel in anderhalve dag worden overgevaren vanuit Dubai. Daar is het bedrijf voor de kust bezig een eiland in de vorm van een palmboom aan te leggen.


Heel veel Nederlandse bedrijven hopen aan de wederopbouw hun steentje te kunnen bijdragen of snel weer zaken te kunnen doen met Iraakse bedrijven. Ruim driehonderd ondernemers hebben gisteren in Rotterdam een informatiebijeenkomst bezocht van de gezamenlijke Kamers van Koophandel en het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering (NCH) over de wederopbouw van Irak.

Bron: Rotterdams Dagblad, 08-06-2003;