Bedrijfsleven in haven wil samen incidenten voorkomen

ROTTERDAM (ANP) – Om te proberen het aantal incidenten in de  Rotterdamse haven te verminderen, gaan de industriebedrijven  intensiever samenwerken. Milieudienst Rijnmond riep de industrie in  maart op het matje omdat er in korte tijd teveel incidenten waren  die zorgden voor ongerustheid bij onder meer bevolking en  overheden. 


F. Snuif, bestuurslid van haven- en industriele bedrijven  Deltalinqs, noemt het uniek dat bedrijven bereid zijn tot meer  openheid en ervaringen gaan uitwisselen over hun manier van werken. ,,We willen de boel zoveel mogelijk open gooien om  vervolgincidenten te voorkomen”, aldus Snuif. ,,Van elkaar leren  is belangrijk. Het gebeurt bij de een, maar het kan ook  plaatsvinden bij een ander bedrijf waar hetzelfde ligt  opgeslagen.” 


Navorsingen wezen uit dat een patroon ontbreekt bij de recente  voorvallen bij onder meer Vopak. ,,Het menselijk handelen komt wel  steeds terug. Tot medio 2006 komen er daarom workshops om  werkprocessen te ontwikkelen zodat het nog beter gaat. Het kan  bijvoorbeeld gaan om het leren maken van duidelijke afspraken of  het voorkomen van misverstanden.” Ook personeel van de aannemers  die de bedrijven inschakelen, moet hier naartoe. 

Bron: ANP – Waterland.net, 05-06-2003;