Bedrijven: haven onbereikbaar bij incidenten

Bedrijven in het Rotterdamse haven- en industriegebied maken zich ernstig zorgen over de bereikbaarheid van hun installaties bij grootschalige incidenten. De bedrijven vrezen dat als gevolg van het dichtslibben van toevoerwegen hulpdiensten niet tijdig de ‘plaats incident’ kunnen bereiken.

Voorzitter Wim van Sluis van ondernemersorganisatie Deltalinqs heeft vandaag tijdens een regionaal veiligheidssymposium een klemmend beroep gedaan op de nieuwe regionale Verkeersonderneming. Deze moet, meent Deltalinqs, snel met alle hulpdiensten werken aan plannen voor de bereikbaarheid van het haven- en industriegebied bij incidenten.

Volgens Deltalinqs-voorzitter Van Sluis stellen bedrijven alles in het werk om veilig te werken. Veiligheid mag niet ondergeschikt zijn aan economie. Dit betekent dat wij ons blijvend moeten inzetten om de signalen van de processen, systemen en de mensen te kunnen herkennen en begrijpen. Voor veiligheid geldt bij uitstek: voorkomen is beter dan genezen.

Toch vrezen de bedrijven vooral voor de gevolgen wanneer hulpverleningsoperaties worden ‘opgeschaald’ en er dus meer hulpverleners en hulpverleningsvoertuigen worden opgeroepen. ,,Dat het huidige wegennet in capaciteit onvoldoende is om het dagelijkse aanbod goed te verwerken, met ernstige verkeershinder als gevolg, is bekend,’’ stelt Van Sluis. ,,De gevolgen van deze ernstige verkeershinder zijn echter niet voldoende bekend en onderkend.’’

Ook de medische zorg in het westelijk havengebied baart Deltalinqs nog altijd zorgen. Vanwege de excentrische ligging is dit gebied nu niet binnen de algemeen aanvaardbare aanrijtijd van 15 minuten voor spoedeisende hulp met een ambulance bereikbaar. De traumaheli is een effectieve en dankbare voorziening. Helaas is de traumaheli op dit moment alleen buiten de nachtelijke uren beschikbaar mede in verband met de geluidsnormering voor Rotterdam Airport.

Van Sluis: ,,Het moet toch niet gekker worden in onze regio: overdag vast in de files en ’s nachts geen spoedeisende hulp van de traumaheli vanwege te veel lawaai. Het is de hoogste tijd dat de overheid op dit punt haar verantwoordelijkheid neemt.’’

Deltalinqs-voorzitter Van Sluis heeft zijn oproep aan de Verkeersonderneming gedaan tijdens het symposium ‘Neem de tijd voor veiligheid’. Het symposium is georganiseerd ter gelegenheid van het afscheid van Tineke de Graaf, coördinator Industrie bij Deltalinqs. Zij heeft de afgelopen bijna 40 jaar een belangrijke rol gespeeld bij de verbetering van de veiligheid in het Rotterdamse haven- en industriecomplex, eerst namens de stichting Europoort/Botlek Belangen en later namens Deltalinqs. Tineke de Graaf heeft mede aan de basis gestaan van de oprichting van de gezamenlijke brandweer en het zogeheten veiligheidspaspoort.

Burgemeester Ivo Opstelen van Rotterdam heeft Tineke de Graaf voor haar inzet beloond met de Johan van der Veekenpenning, een hoge gemeentelijke onderscheiding die wordt toegekend aan personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de economische ontwikkeling van Rotterdam.

Deltalinqs behartigt de gezamenlijke belangen van de haven- en industriële bedrijven in de Mainport Rotterdam. Er zijn indirect ruim 600 bedrijven bij aangesloten, die 16% (6 mld. €) van het Bruto Regionaal Product vertegenwoordigen en werk bieden aan ruim 35.000 mensen.

Bron: Deltalinqs, 04-11-2008;