Beele Engineering plaatst RISE-systeem in FPSO

Persbericht


RISE-SYSTEEM VAN BEELE ENGINEERING VOOR BRANDWERENDE AFDICHTING VAN KABELDOORVOERINGEN AAN BOORD VAN FPSO-SCHIP


Op het drijvende productie-, opslag- en overslagvaartuig dat wordt ingezet voor de ontwikkeling van het White Rose olieveld, wordt het RISE-systeem van Beele Engineering B.V. te Aalten toegepast voor het brandwerend afdichten van kabeldoorvoeringen.


White Rose, 350 km ten oosten van New Foundland, is een nieuw olieveld met een capaciteit van 200 tot 250 miljoen barrels over een periode van 10 tot 15 jaar. De maximale jaarproductie van het olieveld wordt ingeschat op 92.000 barrels per dag. Verwacht wordt dat het olieveld eind 2005 in productie zal worden genomen. Naast olie levert het nieuwe veld ook natuurlijk gas, dat zal worden gebruikt als brandstof voor de productiefaciliteiten. Overtollig gas wordt geconserveerd door herinjectie in twee bronnen in het noordelijk deel van het gasveld.


Naast het nieuwe productie-, opslag- en overslagvaartuig (FPSO – Floating Production, Storage and Offloading) zal tevens een productieplatform worden ontwikkeld. Kenmerkend voor het platform is de verzonken uitvoering waardoor de boorkoppen beschermd worden tegen eventuele beschadigingen door ijsbergen.


De FPSO is ontwikkeld en gebouwd door het Zuid-Koreaanse Samsung Heavy Industries  en heeft een opslagcapaciteit van 94.000 barrels. Begin 2004 wordt de FPSO afgebouwd in Marystown (Canada).


Voor het brandwerend afdichten van doorvoeropeningen voor kabels wordt gebruik gemaakt van het RISE-systeem. Kenmerkend voor het systeem zijn de eenvoudige installatie en de daarmee verbonden korte installatietijden. Naast de goede brandwerende en rook- en waterdichte eigenschappen, biedt het systeem tevens als voordeel dat eventuele kabeluitbreidingen in een later stadium snel en eenvoudig kunnen worden gerealiseerd, zonder dat afbreuk wordt gedaan aan de brandwerendheid van de doorvoering.


Het RISE-systeem bestaat uit brandbestendige beschermslangen die in de lengterichting zijn doorgesneden. De slangdelen kunnen eenvoudig om de kabels worden gelegd en vervolgens in de doorvoering worden geschoven. Wanneer de door te voeren kabels op deze manier zijn ingepakt wordt de overblijvende ruimte opgevuld met losse beschermslangen. Tot slot wordt de doorvoering afgesloten met een 2 cm dikke laag brandbestendige, waterafstotende en gasdichte FIWA-kit.


(Redactie bericht: M. Franke)

Bron: Beele Engineering, 30-10-2003;