Bestevaer 56ST heeft sleutelrol bij opening sluis Stavoren

Koning_WillemAlexander_Bestevaer 56ST_Stavoren 2014 05 08_002

De Bestevaer 56ST ‘HannaH’ heeft vandaag een sleutelrol gespeeld bij de opening van de nieuwe Johan Frisosluis in Stavoren. Terwijl op en om het water bij de nieuwe sluis een theaterspektakel bezig was, stapte Zijne Majesteit de Koning Willem-Alexander aan boord van de Bestevaer 56ST ‘HannaH’. Daar werd hij welkom geheten door onder andere de Commissaris van de Koning en de Kamerheer, maar ook door Eeuwe Kooi, eigenaar van KM Yachtbuilders en mevrouw Zwart, eigenaresse van ‘HannaH’.

Ondertussen voer Eeuwe Kooi het schip richting de kom voor de sluis, waar het theater in volle gang was. De hoofdrolspeelster overhandigde vanuit een sloep een symbolische sleutel aan de Koning. Deze gouden sleutel werd door de Koning vastgemaakt aan de voorschootval en door hem omhoog gehesen. Voor het publiek op de kant was de sleutel zo goed te zien, tussen de voorstag en de mast.

Langzaam openden de sluisdeuren zich, en terwijl ‘HannaH’, met op het voordek de Koning, de sluis in is gevaren is deze officieel geopend. Na het vastmaken in de sluis ging de Koning van boord voor activiteiten op de wal. De ‘HannaH’ bleef nog even liggen en kon daarna weer huiswaarts richting Makkum.

Voor KM Yachtbuilders kwam de uitnodiging om deel te nemen aan dit evenement als een verrassing. De organisatie was op zoek naar een –in Nederland gebouwd- zeiljacht met een bijzondere uitstraling. De Bestevaer jachten kwamen al snel ter sprake en tijdens een werfbezoek is besloten om ‘HannaH’ te gebruiken voor de opening. Uiteraard een ‘grutsk’ (trots) moment voor KM Yachtbuilders om hieraan mee te mogen werken.

Meer… K&M Yachtbuilders