Beurs Klassieke Schepen 15e editie

De Beurs Klassieke Schepen is dit jaar voor de vijftiende keer. Het begon in 1996 in een sporthal in Spakenburg. De beurs was direct een groot succes. Na wat omzwervingen in Lelystad, Enkhuizen en Medemblik vond de beurs haar thuishaven in Enkhuizen. De Haringstad blijkt goed bereikbaar over het water voor de ongeveer 75 deelnemende schepen, die tijdens de beurs aan de speciaal voor de chartervaart aangelegde pier, de Gependam, liggen. Al jaren vinden toeleveranciers, zeilmakers, motorenhandelaars en verzekeraars hun weg naar Enkhuizen.

De ruim 150 exposanten vinden hun plek in een tenthal op de dam. En het gaat allemaal om Klassieke Schepen; van een zelfbouwkit van een schotse sloep tot diverse andere op de traditie geënte jachten en van een Lemsteraak tot Kamper Kogge. U kunt er terecht voor kennis over restauratie, refit en nieuwbouw. U koopt een schip bij een van de makelaars nadat u er tijdens de beurs een proefvaart mee maakt. Wilt u helemaal nieuw, ga dan eens langs bij een scheepsontwerper. De Beurs Klassieke Schepen heeft het allemaal.

Klassieke Schepen: platform voor nu en de toekomst
Bij dit lustrum kijken we niet alleen terug maar ook naar de toekomst. Nog steeds nemen liefhebbers en professionals oude traditionele schepen weer in de vaart; zeg maar herbestemmen van erfgoed. Wat wij met schepen al sinds jaar en dag doen, is in de monumentenwereld pas nu een hot item. Er is zelfs een Nationaal Programma Herbestemming. Zonder onze vooruitziende blik zou er niet zo’n enorme vloot Klassieke Schepen zijn overgebleven. Maar ook met de nieuwbouwtraditie gaat het voor de wind, samengevat als “spirit of tradition”. Klassieke Schepen dus; van hout of staal, maar ook van polyester, aluminium of hout-epoxy. Daarvoor is naast onze vakbeurs ook een goede infrastructuur noodzakelijk. Tijdens de Beurs gaat het daarom over ligplaatsen voor varend erfgoed, over voorbeelden van overdracht aan een nieuwe generatie en over kostenaspecten. Onder infrastructuur vallen ook de vele organisaties die zich bezig houden met behoud van zowel oud-Nederlandse vaartuigen als eenheidsklassen. Velen zijn er aanwezig als de ruggengraat van de beurs.

Opening en prijsuitreiking
De vijftiende beurs verdient een bijzondere opening. We zijn trots dat dit gaat gebeuren door voormalig minister van O.C.&W. Ronald Plasterk. Hij schreef in zijn beleidsbrief dat het mobiel erfgoed – waar het varend erfgoed onderdeel van uit maakt – relevant is voor een integraal monumentenbeleid, een voorstel om de Monumentenzorg (MoMo) te moderniseren.

Spiegel der Zeilvaart-Beurs Klassieke Schepen wisselprijs
De ‘Spiegel der Zeilvaart-Beurs Klassieke Schepen wisselprijs’ wordt voor de vierde keer uitgereikt. Deze inmiddels prestigieuze houten bokaal gaat dit jaar naar Marijke de Jong van Cadhead. De Jong draagt met haar kennis van tuigage, wetgeving en stabiliteitsberekeningen bij aan een leidende rol in de Nederlandse zeilscheepvaart op dit gebied. Zij was betrokken bij het ontwerp van het gaand en staand want van de clipper Stad Amsterdam en van de Kaatje van de Enkhuizer Zeevaartschool, en recenter verantwoordelijk voor het tuigplan van Germania-Nova en Wylde Swan. De Jong ontwikkelde een eigen creatieve, efficiënte en alternatieve manier om de stabiliteit van veel grote en kleine charterschepen te meten. Daarnaast is zij al tien jaar docent scheepsbouw grote zeilschepen en stabiliteit aan de Enkhuizer Zeevaartschool.

Leugenbank, films en overig programma
De Beurs Klassieke Schepen biedt tijdens deze jubileum editie ook een uitgebreid educatief en cultureel programma. De traditionele filmschuit prikkelt uw fantasie met doorlopende voorstellingen van maritieme documentaires en speelfilms. Voor het derde jaar staat het podium de leugenbank tussen de exposanten, waar beursjournalisten, Stephan Kraan en Sanne van Eeghen, boeiende gesprekken voeren met maritieme schrijvers, schippers, ambachtslieden en ander scheepstuig.

Kijk voor het volledige programma op de site Klassieke Schepen voor tijden en onderwerpen.
U bent van harte welkom op 4, 5 en 6 november 2011 van 10.00 tot 18.00 uur bij de Beurs Klassieke Schepen te Enkhuizen. Het parkeren is gratis bij het Zuiderzeemuseum parkeerterrein. Vanaf daar wordt u tot aan het beursterrein op de Gependam gevaren met de gratis veerboot.

Arrangement met De Zuiderzee vanuit Urk op vrijdag en zaterdag
Komt u uit het oosten of noorden van het land? De veerboot De Zuiderzee brengt u van Urk naar Enkhuizen op vrijdag en zaterdag. Om 10.00 uur kunt u inschepen in de haven van Urk, waar u een heerlijk brunchbuffet krijgt. Vervolgens vaart De Zuiderzee het IJsselmeer over naar de beurs. Na een dag lang rondlopen op de beurs vertrekt De Zuiderzee om 17:00 uur waar een heerlijk warm- en koud buffet gepresenteerd staat. Dit gehele arrangement kost 55 euro inclusief toegang beurs, vooraf aanmelden via [email protected] of kijk op www.de-zuiderzee.nl