‘Bied jonge haven-medewerkers perspectief op ontwikkeling’

Als het aan jonge havenmedewerkers ligt gaan beleidsmakers in de Rotterdamse Haven heel snel aan de slag met het creëren van meer ontwikkelingsmogelijkheden voor medewerkers. Alleen dan kan een arbeidsmarktklimaat ontstaan waarin het havengebied aantrekkelijk blijft voor jongeren om in te werken.

Young professionals in gesprek tijdens PorTalx

Dat is één van de uitkomsten van de PorTalx-bijeenkomst die eind maart werd georganiseerd door de Jong Havenvereniging in samenwerking met RISI. RISI is Rotterdams Initiatief voor Sociale Innovatie, een samenwerkingsverband van werkgeverskoepel Deltalinqs, Havenbedrijf Rotterdam en CNV Vakmensen.

Arbeidsmarkt blijft krap

De hele avond gingen ‘jong’ en ‘oud’ in het Drijvende Paviljoen met elkaar in dialoog. Centraal in de levendige discussie stond het thema arbeidsmarkt en met name de toekomst daarvan. De huidige arbeidsmarkt wordt namelijk steeds krapper en het vooruitzicht is dat dit voorlopig zo blijft. Hoe kun je er dan voor zorgen dat de Rotterdamse haven een aantrekkelijk werkklimaat blijft bieden voor jongeren?

Mogelijkheid om carrière te maken belangrijker dan salaris

Deelnemers waren aan de ene kant, young professionals die werkzaam zijn in het Rotterdamse havengebied. CEO’s, DGA’s en HR-verantwoordelijken zaten aan de andere kant. Uit de discussie werd al snel duidelijk jonge mensen hun ontwikkeling van groot belang vinden. Opvallend daarbij is dat ze de mogelijkheid om carrière te maken belangrijker vinden dan een hoog salaris. Aan de andere kant bleken de HR-professionals proactieve investeringen in werknemers ook belangrijk te vinden. Ze beschouwen het als een investering in de sector en de meerderheid is daarom niet bang dat ze werknemers opleiden voor de concurrent.

Brede ontwikkeling

De young professionals vinden ontwikkeling overigens meer dan alleen het volgen van een opleiding of cursus. Ook bijvoorbeeld meelopen met een ervaren iemand, het toegewezen krijgen van een coach of het volgen van een traineeship vallen daar volgens hen onder.

Bedrijfscultuur waarbij soft skills van leidinggevenden heel belangrijk zijn

Daarnaast vinden jongeren een verandering van bedrijfscultuur ook belangrijk, en dan met name de manier van leidinggeven. De gangbare opvatting ‘niet lullen maar poetsen’ moet om naar een vertrouwenscultuur, waarbij de soft skills van leidinggevenden heel belangrijk zijn. De jongeren hadden daarbij ook meteen advies voor de HR-professionals: Geef bij vacatures niet alleen aan wat je moet gaan doen, maar vertel ook wat je gaat leren in de baan. Laat kandidaten een dagje meelopen of maak een filmpje over wat de baan inhoudt.

Haven Podcast

Als samenvatting van deze avond heeft de Jong Havenvereniging ook de allereerste ‘Haven Podcast’ gelanceerd met de naam Portcast. Hierin wordt teruggeblikt op Portalx en staat de arbeidsmarkt centraal. De Podcast is te vinden op www.portcast.nl en Spotify!