Bijna alle wateren beschadigd door mensen

CHICAGO (ANP) – Bijna alle hoeken van de oceanen zijn op een of andere manier beschadigd door menselijke activiteit. Zeker 40 procent van die wateren zijn ernstig beschadigd, zo blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek in het wetenschappelijke blad Science Magazine. Hieronder valt ook de Noordzee.

Oesterbedden en visgronden verdwijnen en drijvende eilanden ter grootte van kleine staten bevuilen voorheen open wateren. Vogels en walvissen ondervinden last van schepen die olie- en afvalsporen achterlaten.

De grootste schade wordt echter veroorzaakt door de klimaatverandering, volgens het eerste wereldwijde onderzoek naar menselijke invloeden op ecosystemen in zee. ,,Dat heeft echt enorme gevolgen”, aldus onderzoekster Kim Selkoe van de Universiteit van Hawai.

Verhoogde watertemperaturen zorgen voor meer plankton en veranderen soortensamenstellingen aan het einde van de voedselketen. Ook veroorzaakt de opwarming van de aarde veranderingen in oceaanstromingen, zei de wetenschapper. Volgens Selko worden de oceanen zuurder door de opname van kooldioxide. ,,Wat me verder opviel, was dat 80 procent van de oceanen wordt bevist. De vissen kunnen nergens meer naartoe, vissersboten zijn echt overal.”

De scheepvaart is ook een grote boosdoener, ,,omdat er gewoon zoveel van is”, zei Selko. ,,Er wordt brandstof gelekt en de boten veroorzaken veel lawaai. Dat heeft een groot effect op het ecosysteem.” Schepen zouden volgens de onderzoekers niet meer over gevoelige gebieden moeten varen, zoals koraalriffen.

De zwaarst getroffen gebieden in de wereld zijn behalve de Noordzee onder meer de Middellandse Zee en de Rode Zee.

© ANP

Bron: , 18-02-2008;