Boskalis verwerft offshore project ter waarde van EUR 200 miljoen ten behoeve van Ichthys, Australië

Koninklijke Boskalis Westminster N.V. (Boskalis) heeft van Saipem een letter of award verkregen voor het Ichthys offshore project dat deel uitmaakt van de Ichthys gasexportpijpleiding vlakbij Darwin, Noord-Australië. De projectwaarde bedraagt voor Boskalis circa EUR 200 miljoen. Het Ichthys-project wordt ontwikkeld door INPEX en Boskalis zal de werkzaamheden namens Saipem (Portugal) Comércio Marítimo uitvoeren.

Het Ichthys-project heeft betrekking op de aanleg van een nieuwe 880 kilometer lange diepzee gaspijpleiding met een doorsnee van 42 inch voor het exporteren van aardgas vanuit het Ichthys gasveld gelegen in de Browse Basin naar Darwin op het vasteland. De pijpleiding zal door de haven van Darwin lopen, waardoor bagger- en steenstortwerkzaamheden noodzakelijk zijn in het nabijgelegen kustgebied. Daarnaast dient een landfall te worden aangelegd als constructie voor het aan land brengen van de pijpleiding.

Op basis van het contract zal Boskalis verantwoordelijk zijn voor het uitgraven van een 18 kilometer lange geul waarin de gaspijpleiding wordt gelegd, een zogenoemde ‘pipe pull’ over een lengte van circa 3.000 meter, en de plaatsing van een uit stenen bestaande beschermingslaag nadat de pijpleiding is aangelegd. Een kofferdam en lierplatform zullen aan de kustlijn worden gebouwd om de pijpleiding in een landfall aan land te kunnen trekken. De werkzaamheden zullen medio 2013 van start gaan en naar verwachting halverwege 2015 worden afgerond.

Voor het uitgraven van de geul en de bouw van de landfall zal Boskalis twee grote ‘backhoe’ baggerschepen inzetten. De stenen ten behoeve van de beschermingslaag worden uit een lokale steengroeve betrokken en zullen met behulp van zijsteenstorters worden geplaatst. Tijdens het project zullen zowel de diensten van SMIT Subsea als uiteenlopend ondersteunend materieel worden ingezet.

De strategie van Boskalis is erop gericht om te profiteren van de belangrijkste macro-economische factoren die de wereldwijde vraag opdrijven op onze markten: de groei van de wereldhandel, stijgende energieconsumptie, de groeiende wereldbevolking en de uitdagingen die gepaard gaan met klimaatverandering. Dit project hangt nauw samen met de stijgende energieconsumptie.

Meer… Boskalis