Bouwmeester en Van Rijsselberge Conny van Rietschoten Trofee

Olympisch kampioenen Marit Bouwmeester en Dorian van Rijsselberge zijn tijdens het Zeiler van het Jaar Gala beiden uitgeroepen tot winnaar van de Conny van Rietschoten Trofee 2016. Voor Bouwmeester is het de 3e keer, voor Van Rijsselberge de 2e keer dat ze de meest prestigieuze prijs van de Nederlandse zeilsport in ontvangst mogen nemen. Beide olympische prestaties waren zo uitzonderlijk dat de jury heeft besloten hen beiden tot Zeiler van het Jaar 2016 te kronen.

De Flyer Trofee voor het meest succesvolle Nederlandse jeugdtalent is gegaan naar Emma Savelon. Zij werd afgelopen zomer wereldkampioen in de Laser 4.7. Jaap Zielhuis is door het publiek verkozen tot Coach van het Jaar en Thom Touw ging er vandoor met de Mediaprijs van 2016.

Jaap Zielhuis, coach van Marit Bouwmeester werd ‘Coach van het Jaar’. Zielhuis behaalde samen met olympisch kampioen in de Laser Radial-klasse Marit Bouwmeester, grote successen. Na goud op het WK (2014), zilver op het WK (2015) en goud op het Europees kampioenschap (2016), pakte Bouwmeester onder leiding van Zielhuis in Rio de Janeiro het felbegeerde olympische goud.

Zeilfotograaf Thom Touw kreeg de ‘Mediaprijs’. Hij fotografeerde Van Rijsselberge na zijn gouden race toen hij aan boord klom bij de koninklijke familie en werd gefeliciteerd door koning Willem-Alexander, koningin Máxima en Amalia, Alexia en Ariane.

De Maas Trofee, de prijs voor een persoon/personen die zich in de zeilsport op bijzondere wijze heeft/hebben ingezet, had de jury bestemd voor Cees Booi. De afgelopen twee jaar heeft Cees zich intensief ingezet voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Zijn carrière als vrijwilliger van het Watersportverbond startte al in 1990 in de CTO als behartiger van de multihulls. Hij is de vaste trainer en technisch steunpilaar bij bijna alle trainingsweken en beheert de laatste jaren het volgbotenpark, in eerste instantie van de afdeling O&K, later ook die van Topsport en Jeugd.

Het Zeiler van het Jaar Gala wordt georganiseerd door het Watersportverbond in samenwerking met de Stichting Zeiltrophy. Het gala wordt mede mogelijk gemaakt door Delta Lloyd, Royal Huisman, Honda Marine, Zeilen en KR&ZV de Maas.