Bruggen Theemstracé klaar voor vertrek

Woensdagochtend 4 december wordt tussen 10.00 en 15.00 uur het laatste boogdeel ingehesen van de stalen brug voor het toekomstige Theemswegtracé bij de Thomassentunnel. De twee boogbruggen op de voorbouwlocatie zijn dan klaar om komend voorjaar op zijn plek te worden gereden. Dat gebeurt in maart met de brug bij de Rozenburgsesluis en twee maanden later met de brug bij de Thomassentunnel.

Theemsweg brug Hollandia Foto Danny Cornelissen HBR
Theemsweg brug bij Hollandia. Foto, Danny Cornelissen.

De boogbrug voor bij de Thomassentunnel heeft een overspanning van 156,1 meter en een totale lengte van 269,1 meter. Deze brug komt vanaf volgend jaar nogal prominent in zicht te liggen, want na het voorjaar rijdt het verkeer op de A15 er onderdoor. De andere boogbrug, bij de Rozenburgsesluis, heeft een totale lengte van 176,8 meter. De bouw van het Theemswegtracé verloopt nog volgens schema. Naar verwachting rijdt de eerste trein eind 2021 over het tracé.

Theemswegtracé

In het Rotterdams havengebied wordt de Havenspoorlijn, het eerste deel van de Betuweroute, verlegd. Het nieuwe stuk spoor van ruim 4 kilometer is het Theemswegtracé en wordt eind 2021 opgeleverd. Het Theemswegtracé en vormt een oplossing voor het capaciteitsknelpunt bij de Calandbrug bij Rozenburg.

Artist Impression van het Theemswegtracé