Cargoshell het innovatieve en duurzame containerconcept

Juni 2009 werd een geheel nieuw container concept gepresenteerd: Cargoshell, een inklapbare container van composiet, die kan worden geïntegreerd in de huidige, gestandaardiseerde transportketen.
Sinds 2009 hebben de ontwikkelingen rond Cargoshell niet stil gestaan. In september van dit jaar zal Cargoshell ter ISO-certificering worden getest door de Germanische Lloyd. Op maandag 31 oktober zal een tweede, internationale presentatie volgen.

Certificering Germanische Lloyd
Containers moeten aan strenge certificeringseisen voldoen. Deze kwaliteitseisen worden getoetst door onafhankelijke classificatiebureaus. Marktintroductie van een nieuw ontwikkelde container is alleen mogelijk als de container gecertificeerd is. De Cargoshell-container wordt in september voor certificering aangeboden aan classificatiebureau Germanische Lloyd.
Voor het certificeringstraject is een werkgroep samengesteld, die bestaat uit specialisten uit de markt op het gebied van composieten en zeecontainers en daarnaast uit een extern ingenieursbureau. Specifieke punten zijn verbeterd voor een marktconforme container. Zo zijn bijvoorbeeld de roldeuren vervangen door openslaande deuren. De aanpassingen zijn doorgevoerd zonder daarbij afbreuk te doen aan de baanbrekende vernieuwingen van het oorspronkelijke concept, zoals substantiële gewichtsvermindering, inklapbaarheid binnen 30 seconden door één persoon en de zo belangrijke CO2-reductie.

Cargoshell: innovatie in een groene verpakking
De opwarming van de aarde is hét probleem van deze tijd. Ook partijen die, wereldwijd, betrokken zijn bij vervoer, afhandeling en opslag van containers moeten bijdragen aan een oplossing. Dit vraagt om baanbrekende innovaties Mondiale, grootschalige invoering van het nieuwe containerconcept Cargoshell zal de CO2-uitstoot substantieel verlagen.

Cargoshell biedt met behoud van de succeskwaliteiten van de huidige container een aantal belangrijke innovaties. Voorop staat de aanzienlijke CO2-reductie die gerealiseerd wordt als Cargoshell wereldwijd de huidige container vervangt.

Doordat Cargoshell is gemaakt van composiet (vezelversterkt kunststof), is de nieuwe container veel lichter dan de huidige stalen container. Een tweede belangrijke vernieuwing is de inklapbaarheid van Cargoshell. Stalen containers nemen leeg of vol evenveel ruimte in. Een lege Cargoshell neemt in ingeklapte toestand maar ¿ in van het oorspronkelijke volume. Gewicht- en ruimtebesparing verlagen de operationele kosten, wat Cargoshell ook vanuit bedrijfs-economisch oogpunt aantrekkelijk maakt. Tevens wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een track-en-trace-systeem waardoor de locatie en de conditie van de container beter te volgen zijn.

Internationale presentatie in oktober
Het behalen van dit ISO-certificaat is een goed moment om Cargoshell definitief op de kaart te zetten middels een tweede, internationale presentatie op maandag 31 oktober 2011. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu zal bij deze presentatie aanwezig zijn.

Commitment grote spelers en influentials
Een nieuw transportconcept zoals Cargoshell is alleen levensvatbaar als de ontwikkeling wordt ondersteund door belangrijke partijen. In Rotterdam, één van de grootste en meest innovatieve havensteden ter wereld, is veel know-how aanwezig. Organisaties die hun commitment hebben gegeven zijn o.a. : ECT, RCI, het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam en Hogeschool Rotterdam.

Bron: Cargoshell, 28-06-2011;