Ontwerp Concordia “Cesar Prima” in vaart

Woensdag 23 september is de Cesar Prima opgeleverd, de eerste uit een serie duwboten kwam daarmee in de vaart. De duwboot, die ontworpen is door Concordia Shipbuilding, is gebouwd op een werf van Astillero Tsuneishi Paraguay S.A. in opdracht van Agrifirm uit Uruguay. De Cesar Prima zal werkzaam zijn op de Rio Paraná rivier in Paraquay.

Afgelopen twee jaar is er door bedrijven van over de hele wereld gewerkt aan een nieuw duwboot concept. Het ontwerp van Concordia is getest door het Marin uit Wageningen waarna de Japanse afdeling van de Tuneishi Group het ontwerp tot in details heeft uitgewerkt. Nederlandse bedrijven SIP Marine, CFD en Holland Ship Electric zijn daarbij ook werkzaam geweest in Japan om calculaties te maken en het elektrisch systeem uit te tekenen. De stuurmachine, schroefassysteem en roeren zijn geleverd door de Waal en de straalbuis door Nautican uit Canada.

De RP6000 van Concordia Shipbuilding is 43 meter lang, 18 meter breed en wordt aangedreven door vier Cummings motoren met een totaal vermogen van meer dan 6500 pk.