Condens in de stuurhut is op te lossen

Condens in de stuurhut is een van de hardnekkigste vijanden van binnenvaartschippers. Speedheat Nederland BV, leverancier van elektrische vloerverwarming, introduceert een nieuwe techniek om deze natuurlijke vijand definitief te verslaan: het tracen van raamprofielen. Heel eenvoudig, maar o zo efficiënt.

Even het probleem geschetst: de meeste binnenvaartschepen hebben aluminium raamprofielen. Metaal heeft als eigenschap dat het warmte geleidt. Als het buiten koud is, voelt daarom ook het profiel koud aan. Is de luchttemperatuur in de stuurhut hoger dan die van het profiel, dan ontstaat condens.

“Condens is een hardnekkig probleem voor de schipper. Het is vocht. Het tast het binnenklimaat aan en – op lange termijn – ook de vensterbank. Een goede remedie is nooit gevonden. Sommige fabrikanten maken profielen met een thermische onderbreking. Deze zorgt voor stilstaande lucht in het profiel. Die weert de kou en vermindert het risico dat condens ontstaat. Maar een 100% effectieve oplossing is het nooit geweest”, vertelt Ronny Prang, directeur van Speedheat Nederland BV.

Tracen als oplossing
Tracen, zoals Speedheat zelf als term heeft bedacht en dat letterlijk ‘omkaderen’ betekent, is niets anders dan het aanbrengen van een haarfijn warmte-element rondom het raamprofiel. Dit element activeert zichzelf zodra het profiel de temperatuur van het dauwpunt nadert, het punt waarop condens ontstaat.

Dat juist Speedheat Nederland BV met deze oplossing komt is niet verrassend. Het bedrijf, met veertien vestigingen verspreid over het land, is leverancier van elektrische vloerverwarming. Bijna alle nieuwe binnenvaartschepen worden al standaard met deze vorm van verwarmen uitgerust, in 80% van de gevallen zelfs met het 1 mm dunne Speedheat systeem.

Grote belangstelling
Het warmte-element dat wordt gebruikt voor het tracen van profielen is een speciaal voor de scheepvaart aangepaste variant van het bestaande Speedheat element. Tijdens Construction & Shipping Industry, de meibeurs in Gorinchem, heeft Frans Schot van Speedheat Ridderkerk het systeem geïntroduceerd. De industrie reageerde enthousiast. Verschillende leveranciers integreren het element inmiddels al standaard in nieuwe profielen. “Het lijkt erop dat we eindelijk de oplossing hebben gevonden om condens te bestrijden”, aldus Ronny Prang.

Bron: Binnenvaart Business, 29-08-2007;