Crisismanagementtraining Falck Nutec door NOGEPA geaccrediteerd

Falck Nutec heeft de nieuwe NOGEPA 2.14 Management of Major Emergencies (MoME) training ontwikkeld. Tijdens deze crisismanagement- en scenariotrainingen worden verantwoordelijke teams op een offshore productie platform voorbereid op het handelen tijdens een grootschalig incident. Speciaal voor deze training heeft Falck Nutec op haar oefencentrum op de Rotterdamse Maasvlakte een nieuwe trainingsaccommodatie gebouwd. De training is uniek in Europa.

Naar aanleiding van het Deep Water Horizon incident, ook wel bekend als de olieramp in de Golf van Mexico in 2010, heeft NOGEPA (Nederlandse Olie en Gas Exploratie en Productie Associatie) 12 speerpunten geïdentificeerd. Het ontwikkelen van een Crisismanagement training voor Offshore Installation Managers (OIM) was er één van. NOGEPA heeft Falck Nutec gevraagd om een nieuwe Management of Major Emergencies (MoME) standaard te schrijven. Op 13 januari is de NOGEPA 2.14 Management of Major Emergencies geaccrediteerd en is de training opgenomen in het NOGEPA traininghandboek.

“Wij hechten grote waarde aan goed opgeleide OIM’s. Met het volgen van de MoME training zijn zij goed voorbereid op grote incidenten aan boord van een boorplatform of productie eiland. Onze verwachting is dat alle OIM’s, werkzaam in het Dutch Continental Shelf, binnen twee jaar deze training met goed resultaat hebben gevolgd.” stelt Cees van Oosterom, adviseur bij NOGEPA.

De offshore MoME training is de eerste training voor hoger management die door NOGEPA is geaccrediteerd. Dit houdt in dat de training als eerste voldoet aan de eisen die de vertegenwoordiging van de Nederlandse Olie- en Gasindustrie hieraan stelt. Middels diverse scenario’s worden de deelnemers geconfronteerd met incidenten waar zij in het dagelijks leven mee te maken kunnen krijgen. De ligging van de MoME accommodatie, naast de procesplaat, maakt het mogelijk om scenario’s na te spelen waar zowel het hoger management als het operationeel personeel bij betrokken is. Met camera opnames en met behulp van observatoren (die achter geblindeerde ramen de training observeren) kan de training goed geëvalueerd worden. Centrica heeft als eerste deelgenomen aan de training, de deelnemers gingen volledig op in het scenario.

“De training was erg leerzaam, na een aantal oefeningen werden we echt een goed team. Op het moment dat je een scenario voorgeschoteld kreeg en je als OIM de eerste opdrachten/bevelen gaf aan de team members ging iedereen direct in het scenario op. Het voelde als een echte crisissituatie. De gedachte dat er allerlei mensen achter geblindeerde ramen naar je zaten te staren en opmerkingen opschreven was helemaal weg. De training was erg professioneel en zeker pittig”, aldus Jan Jaap Haan, Ton Verweij (beiden E&I Technician) en Martin Boertjes (Lead Process Operator), alledrie werkzaam bij Centrica.

Falck Nutec en E-Semble zijn in dit project de samenwerking aangegaan. Senior instructeurs van Falck Nutec hebben het curriculum geschreven, de NOGEPA 2.14 Management of Major Emergencies. Op basis hiervan is er in hardware geïnvesteerd; er is een trainingsaccommodatie gebouwd voorzien van controlekamers met alle benodigdheden. E-Semble heeft de virtuele software simulaties geleverd, dit draagt bij aan de realistische beleving van een crisissituatie.

Meer… Falck Nutec en E-Semble