Cruiseschepen vinden de weg naar Rotterdam

Cruiserederijen lijken de weg naar de haven van Rotterdam te hebben gevonden. Voor volgend jaar zijn al zes scheepsbezoeken aangekondigd, maar daar kunnen er nog zeker vier bijkomen. Een ‘doorbraakje’ geeft directeur M. Elmar van Cruise Rotterdam, onderdeel van Rotterdam Marketing, toe.

Rotterdam – ,,Het bewijst dat het binnenhalen van cruiseschepen een zaak van lange adem is,” licht Elmar toe. Rotterdam probeert nu al bijna tien jaar voet tussen de deur te krijgen in de cruisemarkt.

De concurrentie van Noordwest- Europese havensteden is hevig. Echter, met veel nieuwe cruiseschepen in de orderboeken van scheepswerven kan het haast niet anders dat rederijen naar andere dan de meer traditionele cruisehavens gaan zoeken.

Rotterdam heeft aan het begin van de jaren negentig zestien miljoen gulden geïnvesteerd in de renovatie en aanpassing van de voormalige vertrekhal van de Holland America Line op de Wilhelminapier. De aanlopen van cruiseschepen zijn voor een stad bijzonder lucratief. Grote schepen zijn per bezoek goed voor ongeveer vijfhonderdduizend euro aan bestedingen, variërend van havengeld tot de consumpties van passagiers in de stad.

De Grand Prinsess van rederij Princess is het eerste cruiseschip dat volgend jaar Rotterdam aandoet. Het schip meert op 14 mei aan bij de cruiseterminal op de Wilhelminapier. Krap een maand later, op 10 juni, komt de Royal Princess van dezelfde rederij naar Rotterdam.

Bron: Rotterdams Dagblad, 25-03-2003;