Damen levert modulaire cutterzuiger aan Verboon Maasland

  • binnenland

4MainPontoonOperatingCabin

 Hoofdponton en bedieningshuis, met duidelijk zichtbaar de aansluiting voor de zwaaiende ladder

Op 1 juni werd de cutterzuiger ‘Susanna II’ opgeleverd aan haar trotse eigenaar, het Nederlandse aannemingsbedrijf Verboon Maasland. Alle medewerkers van Verboon en hun gezinnen waren bijeengekomen om deze gebeurtenis te vieren en het vaartuig te bezichtigen. Susanna II is de tweede stationaire cutterzuiger van Verboon Maasland, en het schip zal de medewerkers bekend voorkomen. De eerste Susanna is namelijk ook gebouwd door Damen Dredging, al is dat alweer 32 jaar geleden. De nieuwe demonteerbare cutterzuiger is vrijwel identiek aan haar voorganger, maar dan uitgerust volgens de eisen van de 21e eeuw.

Op het land en in het water
De kleinschalige cutterzuiger is uitgerust met een persleiding van 250 mm diameter en heeft een zuigdiepte van maximaal -6 meter. De demonteerbare zwenkladder heeft een totale lengte van 18 m, die zwaaibreedte van 28 m mogelijk maakt. Bovendien heeft de paalwagen een slag van 2 meter en zijn de spudpalen zowel drijvend als op land inzetbaar. Het hoofdponton biedt ruimte aan de machinekamer met een 254 kW Caterpillar-dieselmotor die de Damen-baggerpomp aandrijft. De generatorset en de hydraulische installatie bevinden zich ook op het hoofdponton.

Gemakkelijk te transporteren
De ergonomisch ingedeelde bedieningscabine biedt uitstekend zicht op het voordek en de cutterladder. De bedieningscabine is deelbaar en de spuds kunnen worden gekanteld, zodat de maximale kruiphoogte (strijklijn) van het gehele schip beneden de 1,5 m blijft. Deze eigenschappen zijn vereist vanwege de vele kleinschalige baggerwerkzaamheden, waarbij Susanna II ook lage bruggen snel moet kunnen passeren. Om transport over de weg mogelijk te maken, wordt de modulair ontworpen zuiger gedemonteerd in het hoofdponton, 4 losse zijpontons, de cabine, de spudpalen en de gedeelde cutterladder.

Eerste opdracht
De nieuwe stationaire cutterzuiger werd gedoopt door Christine Verboon, de jongste vrouw uit de derde generatie van het familiebedrijf. Het schip werd vernoemd naar haar grootmoeder Susanna, tevens echtgenote van de oprichter van Verboon Maasland. Na de ceremonie en de uitgebreide bezichtiging van het vaartuig door enthousiaste medewerkers en hun gezinnen, begon Susanna II meteen aan haar eerste opdracht. Samen met haar zusterschip Susanna vertrok ze naar het Noord-Hollandse Medemblik voor het uitbaggeren van de Westfriesche Vaart.

Meer… Damen

 

Related news

List of related news articles