Damen viert 90ste verjaardag

Damen viert dit jaar haar 90ste verjaardag als scheepsbouwonderneming. Van een klein bedrijf in de jaren twintig, is het uitgegroeid tot een gerenommeerde maritieme dienstverlener met 9.000 werknemers wereldwijd. Deze groei is af te lezen aan het aantal werven, service hubs, dochterbedrijven, en aan het wereldwijde klantenbestand.

Damen is in 1927 opgericht door de broers Jan en Rien Damen. Vanuit hun eerste vestiging op de oever van de Merwede in Hardinxveld-Giessendam wisten zij hun bedrijf gaandeweg uit te bouwen tot een gerenommeerde onderneming.

Efficiencyslag productie
De grote doorbraak kwam pas nadat Kommer Damen het bedrijf -met slechts tien medewerkers- in 1969 had overgenomen, en tal van verbeteringen in het scheepsbouw-productieproces ging introduceren. Vernieuwingen, zoals modulaire bouwprocessen en serieproductie van standaardontwerpen resulteerden in aanzienlijke efficiencyverbeteringen. Klanten konden zo profiteren van verkorte levertijden en flexibele maatwerkconfiguratie van hun schepen. Dit groeide uit tot het handelsmerk van de Damen Shipyards Group.

Een teamprestatie
Terugkijkend op het succes van de voorbije bijna vijftig jaar roemt Kommer Damen, die sinds een aantal jaren bestuursvoorzitter is, vooral de bijdrage van de medewerkers. “Het is voor mij een eer om negentig jaar Damen te mogen vieren. Wat begonnen is als een klein team, is letterlijk en figuurlijk uitgegroeid tot een wereldonderneming. We hebben dit bereikt zonder af te dingen op onze waarden als familiebedrijf. Damen dankt dit succes aan de inzet en loyaliteit van haar huidige medewerkers en van medewerkers uit het verleden. Het is altijd belangrijk geweest dat onze mensen plezier in hun werk hebben, en het is hún toewijding die het bedrijf heeft gemaakt tot wat het nu is.”

Van de eerste medewerkers die eind jaren zestig en begin jaren zeventig bij Damen werkten, werkt inmiddels al in meerdere gevallen de tweede of zelfs derde generatie in het bedrijf.

Feest vieren
Damen staat in de komende maanden op verschillende manieren stil bij de 90ste verjaardag. Op een jubileumsite (www.damen90.com) wordt onder andere het maritiem erfgoed van de groep uitgelicht en de betrokkenheid en bijdrage aan de scheepsbouwindustrie sinds 1927. De site is een interactief platform waar bezoekers herinneringen aan Damen, anekdotes en foto’s kunnen uploaden. Op het hoofdkantoor in Gorinchem komt een speciale tentoonstelling met hoogtepunten uit de geschiedenis van Damen. De hoofdvestiging is op 5 oktober 2017 tevens de locatie van het Damen Workboat Festival voor klanten en relaties. Ook wordt er in het jaarlijkse Damen Magazine teruggeblikt.

Blik vooruit
“Damen heeft nooit op haar lauweren gerust, maar heeft zich juist altijd gekenmerkt door een constante focus op strategisch vooruit denken, kijken en innoveren. Dankzij deze
progressieve mindset is de onderneming permanent gefocust op nieuwe uitdagingen en marktontwikkelingen. “Dit is een belangrijk jaar voor Damen”, zegt Arnout Damen. “Continu investeren in het bouwen en uitbouwen van sterke relaties met onze klanten, blijft daarbij een hoofdrol spelen. Als wij hun markten, activiteiten en behoeften goed begrijpen kunnen we een positieve bijdragen leveren aan hun succes.”

Familie Damen. Foto: Damen Shipyards Group
Familie Damen. Foto: Damen Shipyards Group