De Leuvehaven bruist tijdens Wereldhavendagen

Tijdens de Wereldhavendagen presenteren het Maritiem Museum en Het Havenmuseum zich voor het eerst als één museum met het beste dat beide musea te bieden hebben. Het bruist in de Leuvehaven op 6 en 7 september met rondvaarten op historische schepen, demonstraties, tentoonstellingen en er is muziek. Op zondag gaan honderd blazers de strijd aan met échte scheepstoeters in de Oude Haven. De entree is het hele weekend gratis.

Wereldhavendagen vanaf het water
Beleef de haven van Rotterdam en het feest op de kades vanaf een historisch schip. In de Leuvehaven vertrekt elk half uur de Waterbus voor een rondvaart door de Oude Haven. Vanaf de Rijnhaven, bij het drijvend paviljoen, voert een ervaren havenbonk bezoekers over de Nieuwe Maas op een historische stoomsleper. En wie varen en wandelen graag combineert, monstert aan op de Havendienst 2 voor een vaartocht inclusief een wandeling door de binnenhavens van Rotterdam. Reserveren via www.wereldhavendagen.nl.

Scheepstoeterbattle
Bijna honderd blazers gaan op zondag 7 september om 15.00 uur in de Oude Haven de strijd aan met échte scheepstoeters onder leiding van componist Keimpe de Jong en acteur/zanger John Buisman. Het belooft de pan uit te swingen. De battle wordt om 15.45 uur afgesloten met een concert van showband Vals Plat.

Havenkunstwerk
Om te vieren dat het Maritiem Museum en Het Havenmuseum één museum zijn, legden scholieren samen met kunstenares Sasja Hagens de basis voor een groot havenkunstwerk van de Leuvehaven. Tijdens het weekend kunnen bezoekers meewerken om het te voltooien.

Spektakel in de Leuvehaven
In de Leuvehaven bruist het van de activiteiten. Er zijn demonstraties smeden, knopen leggen, paling roken, manden maken en andere oude ambachten. Bezoekers kunnen aan boord stappen van de historische schepen, op de foto met Professor Plons of een bezoek brengen aan eigentijdse tentoonstellingen als Sex & The Sea, Wonen op water en Hollandse maritieme hightech. Er is een poffertjeskraam, kinderen kunnen varen met modelbootjes, jonge Smartport-promovendi geven een kijkje in de keuken van hun onderzoek over de Rotterdamse haven én er klinkt muziek.

Eén naam, één loket, één programma
Na maanden van voorbereiding achter de schermen bundelen het Maritiem Museum Rotterdam en Het Havenmuseum begin september hun krachten om hun positie in de stad en regio te versterken. Het gezamenlijke museum krijgt één loket in het museumgebouw aan de Leuvehaven. Met één entreekaartje kan de bezoeker ook aan boord van de werkende schepen en kranen in de naastgelegen historische Leuvehaven. Door structurele samenwerking stellen beide musea niet alleen het behoud van mobiel erfgoed zeker, het biedt vooral ruimte voor ambities. Het Maritiem Museum –dat dit jaar zijn 140-jarig jubileum viert- wil de historische Leuvehaven ontwikkelen tot een succesvolle culturele trekpleister voor Rotterdam en de samenwerking met de maritieme industrie en offshore sector intensiveren.

Meer… Maritiem Museum Rotterdam