De nieuwe Spill Pontoon van Damen voor Maja Stuwadoors: geniaal in zijn eenvoud

Ongecompliceerde innovatie
In het kader van het eerste contract met Damen Shipyards Group werd een Damen Spill Pontoon 2116 opgeleverd aan Maja Stuwadoors. De nieuwe ponton, Maja 5 genaamd, is bedoeld om te voorkomen dat bulkproducten in het water terecht komen tijdens de overslag.

In de havens van Amsterdam en Rotterdam heeft Maja Stuwadoors diverse drijvende havenkranen die worden gebruikt voor de overslag van bulkgoederen voor de landbouw en energie- en metaalsector. Deze kranen bevinden zich altijd tussen de kade en de schepen die de bulkgoederen vervoeren. Tijdens het lossen gebeurt het regelmatig dat een gedeelte van de lading uit de grijper van de kraan glijdt en dus in het water terechtkomt.

“Deze nieuwe ponton kan worden beschouwd als verlengstuk van de drijvende kraan”, aldus Roel van Eijle, Benelux Sales Manager van Damen, over de functie van de spill pontoon. “Als bulkgoederen vallen, vallen ze dus nu op deze spill pontoon in plaats van in het water”. Dat betekent niet alleen dat er minder product verloren gaat, maar ook dat de rederijen die spill pontoons gebruiken voldoen aan de Europese havenregels betreffende de waterkwaliteit in havens.

Als eerste van dit door Damen gebouwde type pontons laat de Maja 5 zien dat er bij innovatie niet altijd allerlei high-tech aan te pas hoeft te komen. Eigenlijk is de spill pontoon een heel simpel concept: hij heeft een groot, gesloten dek, met een opstaande rand van 8 cm hoog om te voorkomen dat er toch nog product in het water terechtkomt. In elke hoek zit een bolder om de ponton mee vast te leggen. Damen heeft de spill pontoon ook voorzien van twee tanks met speciaal afsluitbare dekpluggen voor de opslag van vervuild water.

De spill pontoon 2116 werd in acht weken tijd door een van de Chinese partnerwerven van Damen gebouwd en op Damen’s meest recente transport van vooraf gekochte en op voorraad gebouwde schepen van Chinese partnerwerven naar Nederland gebracht. Zo kwam de ponton slechts enkele maanden na de order al aan in Nederland, waarmee kon worden voldaan aan Maja Stuwadoors’ wens om snel te leveren.

“Dit is de eerste keer dat we met Maja Stuwadoors hebben gewerkt,” aldus Roel van Eijle. “Gezien het soort werk dat zij doen en het soort materieel dat zij hebben, verwachten wij dat we in de toekomst nog wel vaker samen zullen samenwerken.”

Meer… Damen