DMS Holland debuteert met RotorSwing op de Hiswa te Water

RotorSwing System

Een primeur op de Hiswa te Water is het RotorSwing roldempingsysteem op de stand van DMS Holland. Het systeem is uniek in zijn soort. Het is het eerste elektrische slingerdempingsysteem voor jachten tot 30 meter op basis van het Magnuseffect: snel roterende cilinders, die afhankelijk van de draairichting, een op- of neerwaartse druk genereren.

Het grote voordeel van de RotorSwing t.o.v. de conventionele systemen met vinnen is de hogere slingerdemping, met name bij lagere snelheden. Omdat de rotors geen stuureffect genereren kan de plaats onder het jacht vrij worden bepaald. Het is zelfs mogelijk de rotors op de spiegel te monteren hetgeen met name voor snelvarende jachten wenselijk kan zijn. Daarnaast kunnen de rotors worden ingetrokken waardoor ze veel minder kwetsbaar zijn en minder weerstand bieden dan vinnen.

Het systeem wordt aangedreven door een compacte elektromotor die door zijn geringe afmetingen weinig van de, vaak schaarse, ruimte in het schip inneemt.
Door deze compacte elektromotor en de vrij te bepalen positie van de rotors onder het schip, is het geen probleem als er bij het initiële ontwerp en de bouw van het jacht geen rekening is gehouden met het installeren van stabilisatoren.

Dankzij bovenstaande features en het feit dat het systeem uit voorraad leverbaar is en binnen enkele dagen kan worden gemonteerd, is het uitermate geschikt voor refitprojecten. Het kan binnen 3 dagen volledig vaarklaar worden geïnstalleerd. Dit kan dus ook midden in het vaarseizoen zonder dat de eigenaar een mooi vaarweekend of deel van zijn vakantie hoeft te missen.

Diverse werven en jachteigenaren hebben de afgelopen maanden proefgevaren met het demonstratieschip ‘Tessera’, een nieuwe multi-knikspant Linssen Grand Sturdy 500 met aan boord het RotorSwing systeem. Na uitgebreide slingertesten waren alle opvarenden overtuigd van de, vaak boven verwachting, goede performance en eenvoudige bediening van het systeem.

Stabiel water
Tijdens de beurs trakteert DMS Holland de bezoeker op een verfrissend flesje ‘stabiel’ water. Het bedrijf wil daarmee de kwaliteit van het drinkwater aan boord bij de jachteigenaar onder de aandacht brengen.

Veel jachteigenaren zijn bezorgd over de kwaliteit van het drinkwater aan boord omdat de in het water aanwezige micro-organismen tot ziektes kunnen leiden en het tanken van schoon drinkwater niet altijd en overal even makkelijk is. Daarnaast smaakt water dat een paar dagen in de tank heeft gezeten niet altijd even fris. Menig bootbezitter heeft van alles geprobeerd om de waterkwaliteit aan boord te verbeteren maar eindigt vaak weer met het aan boord sjouwen van pakken en flessen mineraalwater.

Instant Trust Marine is de oplossing voor het waterprobleem aan boord: een eenvoudig waterzuiveringapparaatje dat ervoor zorgt dat er altijd en overal schoon en fris water uit de kraan aan boord komt. Het is makkelijk zelf te installeren en bovendien zeer aantrekkelijk geprijsd. Tijdens de Hiswa te Water wordt Instant Trust Marine tentoongesteld en verkocht op de stand van DMS Holland.

Meer… DMS Holland