Tijdens doopceremonie van duwboot 'Pieter van der Wees'

Duwboot ‘Pieter van der Wees’ gedoopt

Op 17 september is de nieuwe duwboot ‘Pieter van der Wees’ van bijzonder transportspecialist Koninklijke van der Wees gedoopt door Frédérique Bienfiet, de kleindochter van Piet van der Wees. De duwboot kan nog grotere en hogere objecten vervoeren en voldoet daarmee aan de huidige eisen die worden gesteld aan de transportwerkzaamheden. Vanwege het coronavirus vond de feestelijke doop in kleine kring plaats, in het bijzijn van familie en bestuurders.

Tijdens doopceremonie van duwboot 'Pieter van der Wees'
Tijdens doopceremonie van duwboot 'Pieter van der Wees'
Tijdens doopceremonie van duwboot ‘Pieter van der Wees’. Foto, van der Wees.

De ‘Pieter van der Wees’ is 20 meter lang, 10 meter breed. Met de lengte blijft een combinatie met één bak nog net onder de 86 meter, zodat met minder bemanning kan worden gevaren. De duwboot heeft twee thrusters van Veth Propulsion, die worden aangedreven door twee diagonaal geplaatste Mitsubishi dieselmotoren van Koedood Diesel Service. De propellers hebben elk een vermogen van 1000 pk. De elektrische kopschroef heeft een vermogen van 400 pk, hiermee heeft het schip maximale manoeuvreereigenschappen gekregen. De draden waarmee de duwbakken worden vastgezet, lopen over het dek. Hierdoor krijgt de duwboot geen verschansing en het hekwerk is weg te nemen.

De accommodatie is ruimer en biedt meer comfort. Met een kruiphoogte van 5,70 meter kan de Pieter van der Wees alle rivieren tot ver in het achterland bevaren. Hij is geschikt voor 24-uurs vaart, is ADN uitgevoerd en heeft een minimale diepgang. Het stuurhuis heeft een kijkhoogte van 17 meter, 7000 ton lading is geen enkel probleem. De gehele enginering, casco en afbouw is verzorgd door Concordia Damen, dit bedrijf heeft er met succes alle knowhow ingestopt.

Rolf Maliepaard, CEO Koninklijke van der Wees groep: “Onze nieuwe duwboot is krachtig, wendbaar, kan over de hoogste objecten heen kijken en is uitgerust om lang van huis te kunnen zijn. Met haar minimale doorvaarthoogte kan hij op verre bestemmingen zijn werk moeiteloos uitvoeren. Het is de trots van onze vloot geworden”.

Een nieuwe duwboot stond al enkele jaren op het wensenlijstje van Koninklijke van der Wees. Met de ‘Pieter van der Wees’, vernoemd naar de gepensioneerde eigenaar van de bijzonder transportspecialist, Piet van der Wees, gaat deze wens in vervulling.

Superjachttransporten

De breedtemaat van de duwsteunen sluit aan op de pontons die voor het transport van superjachten worden gebruikt. De duwboot beschikt ook over een bijboot die tijdens superjachttransporten vooruit vaart om zo aanwijzingen te kunnen geven bij het naderen van brug- en sluisopeningen. Aan boord bevindt zich een dubbel camerasysteem omdat vaak langdurig achteruit wordt gevaren met de duwboot. Hiervoor kunnen de roerpropellers 180 graden worden gedraaid.

Toekomst

Koninklijke van der Wees Watertransporten werkt altijd aan haar toekomst. Naast de ‘Pieter van der Wees’ is inmiddels ook duwboot ‘Nicolaas van der Wees’ aan de vloot toegevoegd. Dit schip is speciaal ontworpen om transporten te kunnen blijven garanderen tijdens droge periodes en lage waterstanden. Vanwege de zeer lage diepgang van 1 meter, een doorvaarthoogte van 4,20 meter en een kijkhoogte van 15 meter, kan deze duwboot altijd worden ingezet.