Een groene troefkaart van Damen Shipyards.

Bodewes Binnenvaart B.V. (lid van de Damen Shipyards Group) lanceert een unieke mogelijkheid om d.m.v een uitgekiende constructie tegemoet te komen aan de steeds scherper wordende milieustandaarden en tegelijkertijd brandstofkosten te besparen door gebruik te maken van ACES®.
Ondanks het gegeven dat de benodigde hoeveelheid energie voor het verplaatsen van een ton lading over grote afstand op dit moment al het laagst is wanneer er gebruik wordt gemaakt van transport over water, is het vergroten van de energie efficiëntie in de scheepvaart een belangrijke doelstelling.
Het verplaatsen van 1 ton lading over een afstand van 1 km middels containertransport over water gaat gepaard met de productie van ca. 33 gram CO2 emissies.
Het zelfde ladinggewicht over de weg verplaatsen brengt een verhoging van ruim 3 keer (105 gram CO2 emissies) zo veel met zich mee (bron CE Delft Stream).

Het verder omlaag brengen van de rompweerstand en daarmee eveneens het brandstofverbruik was voor Damen de uitdaging om te kunnen bijdragen aan een, voor reders en scheepseigenaren, zo groot mogelijke energie efficiëntie van het schip.
Het optimaliseren van de voortstuwingsinstallatie is daar een belangrijk onderdeel van, maar zeker ook de optimalisatie van de rompvorm van het schip.

Weerstandcomponenten als functie van de scheepssnelheid

Ruwweg kan de weerstand van een schip in het water onderverdeeld worden in wijvingsweerstand, vormweerstand en golfmakende weerstand, waarbij de wrijvingsweerstand bij de voor transportschepen meest belangrijke snelheden zo’n 60 – 70% van de totale weerstand bijdraagt.

Het Project Energiebesparing Luchtgesmeerde Schepen (PELS) waarvan Damen Shipyards de penvoerder is, is gericht op het reduceren van de wrijvingsweerstand van schepen door lucht tussen de scheepsromp en het water te brengen. Hierbij is o.a. met de onderzoeksinstituten MARIN (Wageningen) en D.S.T (Duisburg Dld.) onderzocht wat de fysische mechanismen zijn, hoe deze optimaal in het ontwerp van een schip kunnen worden toegepast en welke energiebesparing er dan haalbaar is.
Uit het nauwkeurig onderzoek bleek dat het luchtkamer concept, waarbij de lucht in speciaal gevormde recessen in de bodem van het schip wordt geblazen, het meeste rendement opleverde.

Bodewes Binnenvaart B.V. heeft vervolgens een bestaand conventioneel binnenvaartschip ingebracht voor de validatie van het onderzoek op modelschaal.
Na de, tijdens de modelproeven en de proeftocht verkregen, data vergeleken te hebben is er op basis van de analyse van de gegevens een keus gemaakt voor de uiteindelijke vorm van de ombouw van de conventionele tanker tot een luchtkamerschip.
In 2009 en 2010 zijn met dit schip onder verschillende condities metingen uitgevoerd op de Nederlandse binnenwateren waardoor een representatief beeld van een gemiddeld vaarprofiel voor een soortgelijk schip werd verkregen.

Vervolgens zijn de gegevens van de proeftochten weer nauwkeurig vergeleken met de gegevens die verzameld zijn tijdens de modelproeven in de faciliteiten van de beide onderzoeksinstituten MARIN en DST waardoor een betrouwbaar en bruikbaar rekenmodel
beschikbaar komt.

Het resultaat van deze metingen was een weerstandsverlaging van 10 – 20% voor typisch operationele snelheden van dit schip. Toegepast op een standaard Damen River Liner DRL 11,45e leidt dit tot brandstofbesparingen.

De toepassing van het ACES® concept betekent voor gebruikers hiervan een besparing op het brandstofverbruik op jaarbasis van gemiddeld zo’n 15%.
Bij een conventioneel schip met een verbruik van 400 m3 op jaarbasis zou toepassing van ACES® de eigenaar dus ca. 60 m3 gasolie besparen.

Naast een interessante besparing in de OPEX van het schip levert het systeem dus ook een reductie in CO2 emissies op van ca.15%.
Gezien het steeds sterker wordend besef dat transportmiddelen veilig maar zeker ook “schoon” moeten zijn levert de beschikbaarheid van ACES® een bijdrage aan een beter milieu voor de toekomst. Omdat het systeem niet gebonden is aan het gebruik van een bepaald type motor of toerental en dat ook toepassing van nabehandelingtechnieken voor uitlaatgassen geen invloed hebben op de werking van het systeem is toepassing hiervan een aanvulling op de mogelijkheden die scheepseigenaren op dit moment hebben.

Aan de ontwikkeling van kennis en technologie is naast de leden uit het projectteam (t.w. Damen, Bodewes Binnenvaart, Marinvention,D.S.T. Marin, Imtech en de V.N.S.I.), door het ministerie van Economische zaken en de provincie Gelderland bijgedragen.
Na voltooiing van het PELS 2 project is aanvullend onderzoek uitgevoerd, ondersteund door de Europese Commissie middels het Kader Programma voor Research en Development.

Minister van der Hoeven bezoekt het Luchtkamerschip bij Bodewes Binnenvaart B.V.

De ontwikkeling van het Air Chamber Energy Saving (ACES®) systeem is gereed.
Het systeem is eenvoudig toepasbaar op zowel droge ladingschepen als ook op tankers van Bodewes Binnenvaart B.V..
De schepen voorzien van deze constructie zullen door Bureau Veritas opgenomen worden met de Klasse Notatie: “Air Lubricated Vessel”.
Het systeem zal tevens op de markt gaan komen voor andere scheepstypes dan de standaard DRL’s en de DRT’s zodat het maximaal toepasbaar zal zijn voor alle binnenvaart.
Tijdens de beurs “Construction and Shipping mei 2011” in Gorinchem kunt u in de stand van Bodewes Binnenvaart B.V. meer informatie over het systeem ontvangen.

Bron: Damen, 04-05-2011;