Eerste 12 schepen van Abis Shipping worden geveild

  • binnenland

Abis Shipping verkeert in zwaar weer vanwege de crisis in de scheepvaart en offshoresector. De banken hebben de kredieten opgezegd en de eerste 12 schepen staan op de online veilingsite van BVA Auctions en worden op 29 november geveild. Volgens de vakbond Nautilus International heeft de Rabobank 17 schepen van de vloot van 21 in beslag genomen, zo meldt Schuttevaer. Zowel Abis Shipping als de Rabobank willen geen commentaar geven. Er is nog geen formele verklaring gegeven waarom de schepen zijn stilgelegd. 

Gevolgen onduidelijk
Oprichter en aandeelhouder Jan Koopmans van Central Industry Group (CIG) heeft de afgelopen jaren tientallen miljoenen in Abis Shipping gepompt omdat de banken terughoudender werden in scheepsfinancieringen, meldt fd.nl. Wat de gevolgen voor CIG zullen zijn door de problemen bij Abis is onduidelijk. Koopmans zegt in de Leeuwarder Courant dat Abis te weinig omzet maakt en sinds maart niet meer aan zijn aflossingsverplichtingen voldoet, maar wellicht in afgeslankte vorm verder kan.

“Abis heeft alle lonen tot nu toe wel betaald”
Abis telt zo’n 77 personeelsleden. Nautilus-woordvoerder Marcel van Dam zegt tegen Schuttevaer: “Abis heeft alle lonen tot nu toe wel betaald. Maar of dat ook gaat gebeuren met achterstallige betalingen, zoals vakantiegeld, is onzeker. Wij zijn de claims momenteel aan het inventariseren.” Volgens van Dam is Abis hetzelfde overkomen als Flinter vorige maand. De directie was genoodzaakt om surseance van betaling aan te vragen omdat ING niet meer wilde herfinancieren.

 

 

Related news

List of related news articles