Eerste 3D geprinte offshore kraanhaak geslaagd voor de test

De eerste 3D geprinte offshore kraanhaak, geproduceerd door Huisman is met vlag en wimpel geslaagd voor de overbelastingstest (80mt) en alle bijbehorende kwaliteitscontroles volgens de strengste criteria. Kraanhaken zijn meestal gemaakt door middel van giet- of smeedtechnieken. De door Huisman gebruikte 3D printtechnologie heeft een enorme stap voorwaarts gemaakt naar wat de nieuwe, toekomstige productietechnologie zou kunnen worden.

Huisman maakt actief gebruik van de 3D printtechniek ‘Wire & Arc Additive Manufacturing’ (WAAM) voor de productie van middelgrote tot grote componenten van hogesterktestaal, waaronder een grote viertandshaak met een geprint eigen gewicht van circa 1000 kilo. Een belangrijk voordeel voor grotere kraanhaken is de aanzienlijke vermindering van levertijd tegen een kostprijs die met gietstukken en smeedstukken concurreert en waarbij een consistenter kwaliteitsniveau kan worden gegarandeerd.

Objecten van 2500 kilo 3D printen 
WAAM kan worden gebruikt voor kraanhaken maar stelt Huisman ook in staat om andere componenten met complexe vormen, korte levertijden of lokaal alternatieve materiaaleigenschappen, of bijvoorbeeld slijtvastheid en corrosieweerstand te verbeteren. Met de positieve WAAM testresultaten is Huisman nu in staat om betrouwbare componenten te produceren die eerder fysiek onmogelijk of commercieel onhaalbaar waren. Huisman wil het WAAM proces verder verbeteren door de kostprijs voor deze techniek  te verlagen en de productiemogelijkheden te vergroten tot objecten van 2500 kilo geprint gewicht.