Eerste monopile op zeeschip geladen bij Sif op Maasvlakte 2

Op maandagochtend, 2 januari, heeft Sif de eerste monopile geladen op een zeeschip. Dat gebeurde op het jack-up hefvaartuig Innovation van Geosea, onderdeel van de Belgische DEME Groep. Daarmee werd het eerste gedeelte van de nieuwe diepzeekade (havennummer 8317)  op Rotterdam, Maasvlakte 2 in gebruik genomen.

Monopiles zijn funderingen voor windmolens op zee. Ze wegen tot wel 1150 ton per stuk. In totaal worden er vandaag vier monopiles geladen. Samen met vier zogenoemde ‘transition pieces’. Dat zijn de verbindingsstukken waarmee de torens met windturbines op de monopiles worden verbonden. Naar verwachting vertrekt de Innovation vannacht alweer naar het windpark aan de oostkust van het Verenigd Koninkrijk om daar de monopiles te installeren. De komende weken zullen meer van dergelijke transporten volgen.

Het beursgenoteerde staalconstructiebedrijf Sif bouwt sinds de zomer van 2015 in een sneltreinvaart de vestigingsplaats van zijn monopiles-afdeling op een 42 hectare groot terrein van Maasvlakte 2. Inmiddels is de kolossale assemblage- en coatinghal al in gebruik genomen. Op dit moment worden twee monopiles met een maximale lengte tot 80 meter per week opgeleverd. In juli 2017 moet het bedrijfsterrein volledig gereed zijn.

Eerder dit weekend arriveerde de Innovation als eerste zeeschip ooit aan de nieuwe diepzeekade.

MaritiemNieuws.nl sprak Jan Bruggenthijs, CEO van Sif Group, over de nieuwe faciliteit op Maasvlakte 2