Elf scheepswrakken Almere archeologisch rijksmonument

De gemeente Almere is elf archeologische rijksmonumenten rijker. Dit heeft de directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, dhr. C. van ’t Veen, op woensdag 17 oktober bekend gemaakt. Hij deed dit namens de staatssecretaris van Cultuur, Halbe Zijlstra.

Nooit eerder zijn zoveel schepen tegelijk als archeologisch rijksmonument aangewezen. Tot nu toe hadden slechts drie scheepwrakken in Nederland het predikaat ‘archeologisch rijksmonument’. Alle drie die schepen liggen onderwater, terwijl de nieuwe 11 in Zuidelijk Flevoland ‘op het droge’ liggen. Wethouder mw. Berdien Steunenberg van Beheer, Leefomgeving en Cultuur van de gemeente Almere, ontving uit handen van Cees van ’t Veen een oorkonde.

In de hele provincie Flevoland zijn 450 scheepswrakken bekend en de gemeente Almere heeft er 25, waarvan er 11 nu die speciale status hebben gekregen. Het gaat om zeven vrachtschepen, drie vissersschepen en een werkschuit. Ze beslaan vijf eeuwen maritieme geschiedenis: van de 15e tot en met de 19e-eeuw.

Meer… Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed