Duits akkoord voor uitbreiden Betuweroute Emmerich-Oberhausen

Betuwelijn-11

Vanmorgen hebben de Bondsregering, die van Noordrijn-Westfalen en Deutsche Bahn een financieel akkoord getekend over de aanleg van een derde spoor tussen Emmerich en Oberhausen. Dit is een belangrijke mijlpaal voor het verlengen van de Betuweroute in Duitsland. Hierdoor wordt een flessenhals voor goederentreinen in het traject Rotterdam-Duisburg, opgelost.

President-directeur Hans Smits van het Havenbedrijf Rotterdam is zowel blij als opgelucht. “Het is een taaie klus geweest. Drie jaar geleden had het derde spoor een weinig kansrijke positie op de Duitse prioriteitenlijst. Door goed en planmatig lobbywerk, samen met de Nederlandse regering en bedrijven uit de haven, is het tij langzaam gekeerd. Essentieel hierbij is de steun geweest van bedrijven uit Noordrijn-Westfalen en vooral van de regering van de deelstaat. Van een ‘project voor de Rotterdamse haven’ werd het een project voor de exportkracht van het achterland. Met de aanleg van het derde spoor worden ook tientallen tunnels en bruggen gebouwd, die erg belangrijk zijn om overlast voor de bewoners te beperken”. (zie ook: Port of Rotterdam)

Gebruikers en bewoners gaan overigens nog wel een moeilijke bouwperiode tegemoet. Om de capaciteit van het goederenvervoer te waarborgen tijdens de bouwfase is het belangrijk dat het traject Kaldenkirchen-Duelken in de omleidingsroute, snel wordt aangepakt. Dit heeft de aandacht van de regering van Noordrijn-Westfalen. Volgens de huidige planning is het derde spoor naar verwachting in 2022 gereed.