Gasunie nieuwe partner in waterstofpilot PoshYdon

Sinds 29 april is Gasunie ook partner geworden in de offshore waterstofpilot PosHYdon. Recent zijn NOGAT B.V. en Noordgastransport B.V., beide eigenaar van grote gastransportpijpleidingen op de Noordzee, ook toegetreden tot het consortium. Met deze partners ontstaat een ultieme verbinding van de infrastructuur op land en op zee. Dit draagt bij aan een naadloze overgang van aardgas en groen gas naar een duurzame energiemix van gassen met een belangrijke rol voor waterstof. De pilot is een initiatief van Nexstep, nationaal platform voor hergebruik en ontmanteling, en TNO in nauwe samenwerking met de industrie.

Platform Q13 van Neptune Energy

PosHYdon integreert 3 energiesystemen op de Noordzee: offshore wind, offshore gas en offshore waterstof en gaat plaatsvinden op het Q13a platform van Neptune Energy. Dit producerende productieplatform is het eerste volledige geëlektrificeerde platform op de Nederlandse Noordzee en ligt zo’n 13 kilometer voor de kust van Scheveningen.

Platform Q13 van Neptune Energy
Platform Q13 van Neptune Energy

Om groene waterstof te kunnen maken wordt er zeewater omgezet in gedemineraliseerd water op het platform. Dit water wordt vervolgens omgezet in waterstof door middel van elektrolyse. Daarbij wordt stroom van wind gebruikt om deze groene waterstof te produceren. De pilot heeft als doel om ervaring op te doen met het integreren van werkende energiesystemen op zee en het vervaardigen van waterstof in een offshore omgeving om te zien wat de invloed van offshore condities, waaronder zout, op de electrolyser zijn.

Lex de Groot, Managing Director van Neptune Energy in Nederland: “Wij zijn zeer verheugd met Gasunie als partner. Gasunie is al heel intensief bezig om tempo te maken met de energietransitie, bijvoorbeeld met diverse waterstofpilots op land. Daarnaast hebben zij al de nodige kennis over en ervaring met elektrolyse in huis. Met Gasunie aan boord worden deze twee werelden onshore en offshore dus letterlijk qua infrastructuur met elkaar verbonden.”

Windenergie op Noordzee omzetten in waterstof

“De pijpleidingen en infrastructuur op zee van NOGAT en Noordgastransport zijn nu al geschikt voor waterstof. Nederland houdt niet op bij de duinen. De Noordzee is dé plek om een groot deel van de Nederlandse energieproductie op te wekken. We verkeren als Nederland in de bijzondere positie dat we naast een uitgebreide infrastructuur voor gas ook grote hoeveelheden windenergie kunnen oogsten op de Noordzee; hoeveelheden die ook internationaal van belang zijn. Die windenergie kan je omzetten in waterstof op de Noordzee en vervolgens samen met het aardgas via de grote pijpleidingen van NOGAT en Noordgastransport aan land brengen voor bijvoorbeeld afnemers in de industrie, de mobiliteitssector en de gebouwde omgeving. PosHYdon is dan ook de sleutel tot die mogelijke versnelling”, aldus de Groot.

Nederland kan leidend zijn in omslag naar waterstofeconomie

Han Fennema, CEO van N.V. Nederlandse Gasunie: “Nederland heeft een toppositie om de omslag naar een waterstofeconomie te leiden. We hebben de Noordzee voor de productie van wind en gas, de havens als logistieke hubs, de industrieclusters die de overstap willen maken naar groene moleculen én een uitstekende infrastructuur voor transport en opslag. Dit komt in Nederland mooi bij elkaar. Als wij onze klimaatambities willen waarmaken, dan moeten wij tijdig beschikken over een grootschalige waterstofinfrastructuur. Dit pilotproject kan een belangrijke stap in de goede richting zijn.”

Partners in het Q13a-A platform zijn: EBN B.V. (40%) en TAQA Offshore B.V. (10%).