Gat in de zware ladingmarkt

In 2006 werd Wout van der Zwan CEO van de nieuwe onderneming RollDock Shipping. Hij zag een gat in de markt op het gebied van het transport van zware ladingen en besloot nieuw ontworpen schepen te laten bouwen. Niet veel later sloot Frans van Seumeren zich aan bij Van der Zwan, en in plaats van twee schepen werd er besloten vier schepen te bouwen.

De order werd geplaatst bij de Indiase werf Larsen & Toubro, maar de bouw ging helaas niet als verwacht. Door verschillende problemen en een vertraagde afbouw werd besloten de laatste twee schepen niet in India maar in Duitsland te laten bouwen. De RollDock Sun en de RollDock Sea werden nog wel door de Larsen & Toubro afgeleverd, respectievelijk in 2010 en 2011. De bouw van de andere twee schepen werd uitbesteed aan de Duitse scheepswerf Flensburger-Schiffbau-Gesellschaft (FSG). De RollDock Star werd opgeleverd in 2013 op 11 juni jongstleden de RollDock Storm officieel in de vaart genomen. De RollDock Storm voert op dit moment haar eerste project uit.

Afzinkbaar
De RD Storm en haar zusterschepen bedienen een zeer brede markt doordat ze op drie verschillende manieren lading aan boord kunnen nemen. De lading kan er in- en uitvaren, er op- en afrijden of worden gehesen. De storm beschikt hiervoor over open dek van 119,44 bij 19,4 meter. Daarnaast beschikken de schepen over een ro-ro helling, waarbij ladingen met een maximaal gewicht van 4000 ton op en af kunnen rijden. De schepen zijn ook uitgerust met twee Liebherr heavy lift kranen. De totale hijs capaciteit is 700 ton. Bij het ontwerp van de RollDock schepen is er ook rekening gehouden met opdrachten die dienen te worden uitgevoerd in ondiep water. De maximale diepgang van de schepen, bij volledige beladingis 5,67 meter diep.

Roll Group
RollDock is inmiddels samen met zusteronderneming Roll-Lift uitgegroeid tot Roll Group, een onderneming in zwaar transport over land en zee. De Roll Group houdt zich bezig met zwaar transport, onder meer in de markten op het gebied van olie & gas, petrochemie, offshore windenergie, dredging en de marine. In 2013 is RollDock Shipping een samenwerkingsverband aangegaan met BigLift, onder de naam BigRoll Shipping. BigRoll richt zich voornamelijk op zwaar zeetransport voor de energie- en bouwindustrie. De eerste twee schepen voor de joint venture zijn op dit moment onder constructie. De BigRoll Barentsz en de BigRoll Bering zullen naar verwachting in 2015 worden opgeleverd door Cosco Dalian Shipyard. De schepen hebben een lengte van 173 meter met een dekruimte van 42 bij 125 meter en een deadweight van 21.000 megaton. Omdat BigRoll zich zal focussen op transport in arctische gebieden, vallen de schepen onder de Finse-Zweedse 1A klasse. BigRoll heeft nog opties openstaan voor de bouw van twee additionele MC klasse schepen. AK