Great Circle breekt het Middellandse Zee record

“Opdracht geslaagd!” vindt de Belgische yachtingschipper Gérald Bibot, die het nieuwe overtochtrecord van de Middellandse Zee heeft neergezet op een Class 40, de “Great Circle”.

De bemanning bestond uit hoofdzakelijk professionele zeilers: Cécile Poujol, Michel Kleinjans en Nicolas Marchand. “Great Circle” doorkruiste de finishlijn voor de Ras Quartajamah vuurtoren in Cartago, Tunesië, vanochtend om 02u, 18 min, 20 sec. (UT). Hiermee word teen referentietijd gehaald van 35 uur, 36 minuten en 13 seconden en een gemiddelde van 12,89 knopen (zeemijl per uur).

“Toen we Marseille verlieten gaf de routage software en de voorspelling een realistische situatieschets: 50/50 kans om te slagen. Want er zou zich een hogedrukwig kunnen vormen die dwars over onze koers loopt.

Maar we zijn al op stand by sinds begin maart. De kans moest zich ééns voordoen. We hebben de hele tijd de weersevolutie gevolgd om het ideale slot te vinden. Dus zouden we er toch voor gaan, en er het beste van maken. In dit soort prestaties is er altijd wel een hindernis. Achteraf bekeken blijken de stukken in mekaar te passen. De boot doet het perfect, de bemanning is top en de meteosoftware heeft ons de hele tijd bijgestaan. De sleutels tot succes.

Voluit meewind, ondanks storing in de boordinstrumenten
Zoals te voorzien was, ging de tocht langsheen de Corsicaanse kust op zondagnacht erg snel. Aan boord ging men over naar de kookketel status. Het buiswater vloog in het rond en het kielzog rookte van het wegstuivend water. Met een rif in het grootzeil en de Solent voorop ( kleine fok) liep Great Circle sneller dan haar theoretische gemiddelde. En dat ondanks dat de boorinstrumenten, behalve de weer en kaarten computer waren uitgevallen. De stabiele wind van 30 knopen uit het noorden joegen schip en bemanning verder. De zeilers spraken hun wereld omvattende ervaring aan om de koers van de Class 40 te optimaliseren. Dwz. de hoogste bootsnelheid halen door de juiste hoek tegenover de wind te varen zonder al te veel omweg. Ten zuiden van Sardinië werd de situatie spannend. Ter hoogte van Cagliari viel de wind terug tot 15 knopen, en dat vier uur lang.

Wind tot aan de finish
Na dit intermezzo klom de windsnelheid weer tot 25 à 30 knopen. De bemanning was in de weer om van kleine naar grote spinnaker en terug naar kleine te wisselen om vooral de maximum snelheid te behouden. Toch verloren ze even de controle over de Great Circle en in deze ‘broach’ ging de grote spinnaker aan flarden. De prijs wordt voorbij de meet uitgereikt, niet eerder. Voor de vier zeilers ging de strijd door tot aan de finish in de vroege uurtjes. Voor Cécile Poujol is er een special pagina aan haar zeilpalmares toegevoegd. “Het is een sterke verleiding: je racet met de wind mee op een supersnelle boot en je hebt het geluk de meest ideale datum te mogen kiezen.”

Michel Kleinjans ziet er helemaal geen graten in dat zijn eerdere record gebroken is. “Dit is met een heel andere boot dan de Roaring Fourty, met heel ander materiaal en met bemanning. Het is een nieuwe stap in de richting van mijn volgende rond de wereld project die ik met een Class 40 type boot wil doen.

Bron: BYM (Engels), 02-06-2010;