GroenLinks: boycot Noordpoololie

noordpool-olie

GroenLinks wil dat er geen Noordpoololie wordt ingevoerd in de Rotterdamse haven. Onlangs werd bekend dat een schip met olie die is opgepompt onder de Noordpool, onderweg is naar Rotterdam. Fractievoorzitter Arno Bonte wil dat de Rotterdamse haven daar een stokje voor steekt.

GroenLinks is tegenstander van de olieboringen in het Noordpoolgebied, aangezien de kans groot is dat die boringen tot onherstelbare schade aan de natuur zullen leiden. ‘Het opslaan van Noordpoololie in Rotterdam past niet bij de doelstelling om van de Rotterdamse haven de meest duurzame haven van Europa te maken’, aldus Bonte.

Het boren naar olie in het Noordpoolgebied is een gevaarlijke aangelegenheid. De kans op lekkages is groot, zeker met het verouderde materiaal waar het Russische oliebedrijf Gazprom mee werkt, en er is geen enkele ervaring met het opruimen van lekkages in het Noordpoolgebied. Bonte: ‘Gazprom speelt Russisch roulette met de Noordpool. De Rotterdamse haven moet daar niet aan mee willen werken.’

Meer… GroenLinks