Gummer/Power winnen Aruba Heineken catamaran regatta 2005

Stuart Gummer en Gillian Power (GBR) wonnen op vrijdag 11 november 2005 officieel de vijftiende Aruba Heineken Catamaran Regatta. Hoewel de overwinning gisteren al een feit was, gingen de Britten vanochtend toch het water op voor de tiende en laatste race. Ze finishten wederom als eerste F18 op een vierde plek op handicap. Eduard Zanen en Mischa Heemskerk (NED) werden na de spannende competitie tweede overall, gevolgd door Richard Allen en Simon Farren (GBR).

Toen Stuart Gummer vanochtend het strand verliet, was de klep van zijn pet voorzien van een kleine camera. Gummer: “We hebben deze week beurtelings mooie beelden geschoten. Die gaan we monteren tot een videoverslag van de vijftiende Aruba Regatta.” Het einde van de wedstrijden was een opluchting voor Gummer: “Ik ben al twee dagen koortsachtig, dus ik ben blij dat het over is.” Hoewel de overwinning gemakkelijk leek, voelde dat niet zo voor het Britse duo zelf. Power: “We hebben er hard voor moeten zeilen. Je weet nooit precies waar je staat met het ISAF-handicap systeem. Dat weet je pas bij de prijsuitreiking.” Vorig jaar raakten ze betrokken bij een zware aanvaring, waarbij hun Spitfire onherstelbaar beschadigd raakte. Ze hadden dus iets goed te maken op Aruba en dat deden ze met een eerste plek overall.

Een grote grijns voor nummer twee
“Ik kom elke dag met een grote grijns op mijn gezicht van het water”, zei Mischa Heemskerk na de laatste race. “De condities waren fantastisch en we hebben echt waanzinnig genoten.” Hij en zijn gelegenheidsschipper Eduard Zanen werden uiteindelijk tweede overall. Heemskerk: “We zijn zeker tevreden met dit resultaat, want we zijn eerste Tornado en je weet dat het moeilijk is om op handicap een F18 te verslaan. Wij hebben het goed gedaan ten opzichte van de andere Tornado’s, net als Stuart en Gillian in vergelijking tot andere F18’s. Ze gingen ook gewoon hard en ze hebben een sterke competitie gevaren.” Heemskerk vliegt vanaf Aruba direct door naar het Amerikaanse Miami voor een trainingsstage met de olympische Tornado. Hij en zijn nieuwe stuurman Koen de Koning, een neef van 470 wereldkampioene Marcelien de Koning, hebben hun zinnen gezet op deelname aan de Olympische Spelen in 2008.

“We moeten een keer winnen”
Richard Allen en Simon Farren moesten er vijf dagen op wachten, maar vandaag werden ze eindelijk eerste op handicap in de allerlaatste race. Allen: “Dat was het betere werk. John Payne en Mathew Hunt gingen erg goed en lagen twee rondes op kop. Toen voeren ze uit de wind en konden wij ze passeren. Mischa pakten we in het derde kruisrak.” Allen zei tevreden te zijn met de derde plek overall, gezien het sterke veld van dit jaar. Allen: “Desalniettemin moeten we deze regatta een keer winnen, dus we blijven terugkomen. Ik ben al twee maal tweede geworden. De laatste keer was in 2003 met Stuart als bemanning. Hij heeft het nu voor elkaar gekregen om de zege te pakken, ik nog niet. Ik heb dus een uitdaging voor 2006.”

Vader en zoon Visser boeken progressie
Vorig jaar kwamen ze voor het eerst naar Aruba, nu gingen vader Jacques en zoon Thijs Visser (16) op herhaling. Jacques: “Het heeft nu veel harder gewaaid. We zijn jarenlang niet omgegaan en op de eerste dag gebeurde het twee keer. Het oprichten gaat nu in ieder geval veel sneller.” Het tweetal boekte ook progressie in het eindresultaat, want de 27ste plek van 2004 werd verbeterd met plaats 20.

Organisator Edwin Lodder over de vijftiende Aruba Heineken Catamaran Regatta: “De zeilcondities zijn perfect geweest en de competitie was ontzettend spannend. En het belangrijkste is dat de zeilers blij zijn en nu al laten weten dat ze terug zullen komen. Kortom, ik vond het een geslaagd evenement.” Vanavond vindt de feestelijke prijsuitreiking plaats bij Moomba Beach in een warme Caribische bries met champagne en muziek.

Finale top vijf na tien wedstrijden en twee aftrekraces:
1. GBR – F18 – Gummer/Power, 10 punten
2. NED – Tornado – Zanen/Heemskerk, 19 punten
3. GBR – Tornado – Allen/Farren, 38 punten
4. NED – F18 – Kerstens/Smissaert, 41 punten
5. GBR – Spitfire – Sproat/Burke, 44 punten

De Aruba Heineken Catamaran Regatta wordt naast de hoofdsponsors Heineken en Aruba Tourism Authority mede mogelijk gemaakt door Hapag Lloyd, TNG Swiss Watches, KLM, Holiday Inn, Does & Cadushi, Magic Marine, Coca Cola, Gaastra, AWA, Anthony Veder & Co, Aruba Watersports Center, Kodak, Palm Tours, Pelican Watersports, Seaworld Explorer en Aruba Bank.

Bron: , 11-11-2005;