Hagenaar Edward van Zaane kapitein van nieuwste schip Holland America Line

Hagenaar Edward G. van Zaane is aangesteld als kapitein van het nieuwe cruiseschip ms Nieuw Amsterdam van Holland America Line. Het schip wordt op dit moment gebouwd in Italië. Van Zaane, al 29 jaar werkzaam voor Holland America Line, heeft in 2001 het ms Amsterdam in de vaart gebracht en heeft met dit schip de afgelopen negen jaar diverse Grand World Voyages gemaakt. De kapitein is nu al enkele weken in Italië op de Fincantieri-werf om de afbouw, de proefvaarten en de aankomst en training van de bemanning van de Nieuw Amsterdam te begeleiden.

,,Wij zijn blij dat een ervaren zeeman als Edward van Zaan de introductie van de Nieuw Amsterdam kan leiden,’’ zegt Stein Kruse, president and chief executive officer van Holland America Line. ,,Wij kijken uit naar de komst van ons nieuwe Signature-klasse schip en weten dat de capaciteiten van kapitein Van Zaane bijdragen aan de succesvolle introductie van het schip en haar eerste cruiseseizoen.’’

,,Het is een unieke ervaring en de droom van elke kapitein om een nieuw schip in de vaart te brengen,’’ zegt Van Zaane. ,,Het is voor mij nu de tweede keer binnen tien jaar. Ik verheug mij op de introductie van die mooie schip.’’

De in Den Haag geboren Edward van Zaane is in 1977 voor het eerst naar zee gegaan – eerst op zware ladingschepen en later op een diepzee-onderzoeksschip. Na te zijn afgestudeerd aan de zeevaartschool in Den Helder is Van Zaane in 1981 in dienst getreden bij Holland America Line als vierde officier aan boord van het ms Statendam IV. Hij doorliep de officiersrangen snel op diverse schepen van Holland America Line. In 1994 is Van Zaane gepromoveerd tot kapitein van het ss Rotterdam. Edward van Zaane met zijn echtgenote, actrice en model Appolonia van Ravenstein, wonen in Den Haag.

Het ms Nieuw Amsterdam wordt op dit moment afgebouwd op de Fincantieri-werf in Marghera nabij Venetië. Het schip, dat plaats biedt aan 2.106 passagiers, is het vijftiende schip in de vloot van Holland America Line. Hare Koninklijke Hoogheid prinses Máxima doopt de Nieuw Amsterdam op 4 juli, waarna het schip aan haar eerste reis begint. Na enkele cruises in de Middellandse Zee maakt de Nieuw Amsterdam in het najaar de eerste Transatlantische oversteek voor een reeks cruises in de Cariben tot aan maart volgend jaar.

Bron: Holland America Line, 08-06-2010;