Haven Rotterdam groter door komst Container Transferium Rotterdam-Oost

Rotterdam-Oost 2

Dagelijkse binnenvaartshuttle naar alle Maasvlakte terminals
Pieken opvangen, filedruk verminderen en efficiënter trucktransport. Daarin voorziet het BCTN Container Transferium Rotterdam-Oost, het derde Rotterdamse containergebied dat vanaf maart 2015 operationeel is en waaraan terminals, rederijen én Havenbedrijf Rotterdam zich gecommitteerd hebben met een ‘letter of support’. Rotterdam-Oost is onlosmakelijk verbonden met de Maasvlakte-uitbreiding en vooral het bereikbaar houden hiervan. In Rotterdam-Oost lossen en laden vrachtwagens hun containers die anders via de overbelaste A15 naar de Maasvlakte gereden worden.

Vanuit het Transferium varen dagelijks binnenvaartshuttles naar de containerterminals van APMT, ECT, RWG en Euromax op de Maasvlakte. Containers afgeleverd in Rotterdam-Oost worden gegarandeerd de volgende dag gelost op de Maasvlakte en vice versa. Deze garantie van BCTN is een zegen voor de wegtransportplanners en logistieke partijen weten dus precies waar zij aan toe zijn.

Rotterdam-Oost is een ‘extended gate’ inclusief ‘full-service maintenance & repair’-depot. Lege containers worden na aankomst nagekeken en indien nodig gereinigd en/of gerepareerd. Het transferium is dus een ‘pick-up’ en ‘drop-off’ locatie voor zowel volle als lege containers. Wegtransporteurs kunnen dus ronddraaien in Rotterdam-Oost. Men zet een volle af en neemt een lege mee of andersom.

De ideale locatie
Het container Transferium is dus razend interessant voor wegtransporteurs uit het achterland. Chauffeurs kunnen er een retourtje Maasvlakte mee ontlopen (2 keer 60 kilometer). Inclusief de behandeltijd op de zeehaventerminal, scheelt dat drie tot vier uur. Het centraal gelegen Transferium is ideaal als ‘pick- up’ en ‘drop-off’ punt voor volle en lege zeecontainers. 75 procent van de Maasvlakte-containers die Rotterdam verlaten passeert Rotterdam-Oost: de ideale locatie dus voor een ‘full-service extended gate’. Rotterdam-Oost richt zich op containertransporten over de weg die niet via een ‘inland terminal’ afgehandeld kunnen worden.

Vijftig procent besparing
Partijen kunnen met Rotterdam-Oost tot wel vijftig procent besparen op transportkosten (traject Transferium-Maasvlakte). Nu de economie aantrekt, stijgt het aantal overgeslagen containers op de Maasvlakte. Ondanks wegverbredingen is de filedruk op de A15 echter toegenomen. Tussen Rozenburg en Ridderkerk staan dagelijks lange files. Rotterdam-Oost is de beste bestrijder daarvan, aangezien het laatste stukje niet meer via de weg hoeft maar per binnenvaartshuttle kan. Minder kilometers, minder tijd, minder kosten – dát is de besparing.

CY Rotterdam-Oost
De hele logistieke keten zal profiteren en rederijen kunnen CY Rotterdam-Oost aan hun klanten aanbieden. Rederijen kunnen zowel ‘carrier haulage’-klanten als ‘merchant haulage’- klanten deze dienst aanbieden. Klanten krijgen de keuze tussen ophalen/afleveren bij de Maasvlakte of in Rotterdam-Oost tegen een kleine meerprijs. Deze dienst is dus ook voor ‘merchants’ beschikbaar. De ‘binnenvaart shuttle service’ van het transferium is tevens een alternatief voor de zogenoemde interne baan op de Maasvlakte. Rotterdam-Oost gaat bijdragen aan het verder stroomlijnen van het achterlandproces van de Rotterdamse haven.

Meer… Transferium Rotterdam Oost 

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten