Havenhuis

Havenhuis en expositie North Sea Port weer open voor publiek

Het Havenhuis in Gent gaat op vrijdag 1 oktober weer open voor het publiek. Na anderhalf jaar sluiting kunnen bezoekers het prachtige historische pand opnieuw bezoeken met een gids of langslopen om de expositie over North Sea Port te bekijken.

Havenhuis

Expositie vrij te bezoeken

De expositie over North Sea Port geeft de bezoeker een bijzondere ervaring. Via augmented reality, een maquette en een iPad komt het havengebied en het lossen en laden van schepen voor je ogen tot leven. Daarnaast trekken beelden op een groot scherm de bezoeker als het ware het 9.100-hectare-grote grensoverschrijdende havengebied binnen. Dat strekt zich 60 kilometer lang uit van het Nederlandse Vlissingen, Borsele en Terneuzen tot in Gent in België. Maar liefst 100.000 mensen werken er (in)direct in 525 bedrijven.

De expositie is vrij en gratis te bezoeken van woensdag tot en met zaterdag, van 11 tot 18 uur.

Dezelfde expositie kan je ook bezichtigen in het Portaal van Vlaanderen in Terneuzen, aan het sluizencomplex.

Het Havenhuis bezoeken op zaterdag: gratis, maar inschrijven verplicht

Onder begeleiding van een gids kunnen liefhebbers van erfgoed het Havenhuis gedurende een uur bezichtigen, van de kelder tot in de nok van het dak. Deze bezoeken zijn mogelijk op zaterdagen om 13.30 en om 15 uur. De bezoeken zijn gratis maar inschrijven is wel verplicht.

Per bezoek kunnen er maximum 20 personen deelnemen. Het Havenhuis is rolstoeltoegankelijk.

Rijke geschiedenis op de Gentse Graslei

Het Havenhuis aan de Graslei dateert van eeuwen geleden. In 1530 kocht de Gilde van de Vrije Schippers het pand van de Molenaarsgilde. Sindsdien kent het een rijke (maritieme) geschiedenis.

In 2011 werd North Sea Port eigenaar van het pand. Na de restauratie, met respect voor het rijke verleden en met oog voor een multifunctioneel en passend gebruik, was het pand klaar voor een nieuwe toekomst als Havenhuis. Het wordt ingezet om nationale en internationale bedrijven en gasten van het hele havengebied van North Sea Port te ontvangen.

Coronamaatregelen

Zowel voor een bezoek aan de expositie als aan het Havenhuis blijven de geldende coronamaatregelen van toepassing.

Verschillende manieren om North Sea Port te bezoeken

North Sea Port kan je op verschillende manieren ontdekken: per rondvaart, met de fiets, te voet, in de natuur of via een expositie. Bekijk hier de verschillende manieren om North Sea Port te bezoeken.