Havenwerkers Albany: onvoldoende ballast bij laden Stellamare

Door: Alexander Bakker 
 
Albany/Rotterdam – Reddingswerkers hebben gisteren opnieuw gezocht naar de drie vermiste opvarenden van het Nederlandse vrachtschip Stellamare, dat dinsdagmiddag in de haven van het Amerikaanse Albany is omgeslagen. Vijftien andere opvarenden zijn toen al direct gered. Alle bemanningsleden hebben de Russische nationaliteit.


Bergingsbedrijven, waaronder Smit uit Rotterdam, dingen naar de gunst van rederij Jumbo Shipping. Bergers en vertegenwoordigers van de Rotterdamse rederij en betrokken verzekeringsmaatschappijen zijn gistermiddag in Albany, een havenstad aan de rivier de Hudson ruim tweehonderd kilometer ten noorden van New York, aangekomen.


De Stellamare is in 1982 gebouwd door scheepswerf Gebr. Van Diepen in het Groningse Waterhuizen. Bij oplevering heeft het vaartuig de naam Valkenswaard gekregen. Die naam is in 1987 veranderd in Stellamare. Het schip is 88,2 meter lang en 15.5 meter breed. Op het dek zijn twee zware kranen gemonteerd, die elk een hijsvermogen van honderdtachtig ton hebben.
 

Bron: Rotterdams Dagblad, 11-12-2003;