Heerema Innovation Center geopend

Onder toeziend oog van veel genodigden heeft Caroline Heerema het officiële startschot gegeven voor het Heerema Innovation Center. Dit centrum dat vlak bij het hoofdkantoor van Heerema Fabrication Group (HFG) aan de Noordweg in Zwijndrecht is gevestigd, staat symbool voor de koers die HFG wil varen: nog sneller en efficiënter werken om op die manier nu en in de toekomst dé toonaangevende engineering en fabricage contractor te zijn en te blijven voor complexe staalconstructies.

Innovatie is een van de drie speerpunten uit de strategie van HFG. “Alleen door de klant toegevoegde waarde te bieden kunnen we concurrerend en winstgevend blijven,” aldus Koos-Jan van Brouwershaven, CEO van HFG. Daarnaast vindt HFG het belangrijk om met innovatie jonge vakmensen aan het bedrijf te binden. “Hiermee stellen we onze toekomst veilig.” Het eerste project van het Innovation Center is de lasrobot die door Valk Welding samen met HFG is ontwikkeld. “Dit is geen vervanging van onze lassers, maar een aanvulling. Er komt ook een lasrobot op onze vakschool te staan waar onze lassers mee leren werken. Wij hebben nog steeds een tekort aan lassers. Met de komst van de lasrobot kunnen zij zich richten op de meer uitdagende opdrachten, terwijl met de lasrobot een deel van het andere werk kan worden uitgevoerd.”

De eerste lasrobot heeft twee lasarmen en werkt uiterst precies. Het gevaarte weegt 50 ton, maar kan helaas nog niet klimmen. Daar ligt een volgende uitdaging voor het Innovation Center. Het is de bedoeling dat er meer lasrobotten worden ontwikkeld. Van Brouwershaven ziet nog veel meer kansen voor het Innovation Center. “Met de nieuwste 3D- en gamingtechnologie, maar ook met smart informatieverwerking, is heel veel mogelijk.”

De dagelijkse leiding van het Innovation Center is in handen van Gert-Jan van Noordt. Hij richt zich op de innovatie van productie. Zijn collega Cees Spaans, hoofd Research & Development en Engineering bij HFG legt zich samen met zijn team toe op de innovatie van producten. Behalve het lassen, zullen ook het steigerwerk, gelijmde constructies en het gebruik van verf onder de loep worden genomen.

Het moderne Innovation Center is ontworpen door BBA Architecten. In het centrum is 1.000 m2 ingericht voor proefopstellingen en trainingen. Alles wat nieuw is, wordt in het Innovation Center ontwikkeld. Naast innovatie heeft het centrum ook een functie wat betreft kennisdeling. Zo is het de bedoeling verbindingen aan te gaan met hogescholen en universiteiten. Zaterdag 7 november is er een open huis bij het Heerema Innovation Center.

Receptie in het Heerema Innovation Center