“Het is belangrijk om je in te leven in de cultuur en de gebruiken”

Hij is nog maar net vertrokken naar Indonesië: Sander van der Meer. Voor TOS gaat hij in Jakarta aan de slag als Commercieel Manager. Wij spraken een aantal dagen voor vertrek met deze avonturier over zijn rol, de uitdagingen en kansen in Zuidoost-Azië.

Vertrekken naar Indonesië
Van der Meer is druk bezig met de laatste voorbereidingen als wij hem spreken. Samen met zijn vriendin en 5 maanden oude dochter vertrekt hij voor minimaal twee jaar naar Indonesië. “Mijn vriendin en ik zijn vrij avontuurlijk. We houden van reizen, lopen marathons, beklimmen bergen. We hebben altijd gezegd dat als er de mogelijkheid komt om naar het buitenland te gaan, we dit direct zouden doen”, begint Van der Meer enthousiast te vertellen. “En dat we dan de kans krijgen om naar Indonesië te gaan is helemaal mooi! Indonesië heeft een prachtige cultuur, de mensen zijn vriendelijk en het eten is heerlijk, maar als je geen leuke baan of uitdaging hebt, ga je het niet doen. Dat zit gelukkig ook goed.”

Processen begeleiden en efficiënter laten verlopen
“Op dit moment hebben we al een kantoor in Indonesië waar in totaal elf mensen werken. Indonesië heeft een grote zeevarenden populatie en er is veel vraag naar gekwalificeerd personeel uit Indonesië”, legt hij uit. “Voor diverse klanten vanuit de hele wereld zetten wij rond de 150 man personeel afkomstig uit Indonesië uit. Om kwalitatief goede zeevarenden te leveren, is het belangrijk om de juiste mensen te selecteren. Voordat je dit kan doen, is het belangrijk om je echt in te leven in de cultuur en de gebruiken daar, zodat je potentiële kandidaten op de juiste manier weet te benaderen. En ook heel belangrijk: dat ze je vertrouwen. Dat is de kunst, maar vergt tijd. Deze kandidaten kunnen wij vervolgens binnen TOS een goede opleiding bieden.” De verantwoordelijkheden van Van der Meer zijn dan ook het zo goed mogelijk begeleiden van deze processen en zorgen dat alles efficiënt verloopt. “De focus ligt hier echt op de kandidaten.”

Nieuwe ontwikkelingen en projecten
Naast het begeleiden gaat Van der Meer in Indonesië ook aan de slag met het benutten van nieuwe kansen. “TOS is al ruim 25 jaar actief in de maritieme en offshore sector. Afgelopen jaar zijn we gestart met een nieuw onderdeel: project staffing op het gebied van near shore marine. In Indonesië, maar ook in de overige Zuidoost-Aziatische landen liggen hier veel commerciële mogelijkheden.” Om daar letterlijk aanwezig te zijn en met bedrijven aan tafel te zitten is hier van groot belang. “Binnen deze cultuur wordt dit namelijk veel meer gewaardeerd dan als er bijvoorbeeld telefonische afspraken worden gemaakt. Ook daar ga ik mij mee bezig houden.”

Een oude bekende
Indonesië is geen onbekende voor Van der Meer. Voordat hij afgelopen maart bij TOS begon, is hij zeven jaar werkzaam geweest als crew manager bij Anthony Veder. “Hier was ik verantwoordelijk voor de bemanningsafdeling van het kantoor in Indonesië. Vier á vijf keer per jaar reisde ik af naar Indonesië om te zien hoe alles verliep. Een uitdaging om hier nu echt vast aan de slag te gaan!”

Door: Carlijn van Zuylen 

Photo:

Related news

List of related news articles