Hybride sleepboot “Sil – Jeske B” te water gelaten

De hybride sleepboot “Sil – Jeske B” is op 14 september te water gelaten.  Scheepswerf Gebr. Kooiman b.v. bouwt dit schip in opdracht van Koedood b.v. te Hendrik-Ido-Ambacht. De eindgebruiker van deze sleepboot is BMS Seatowage BV. Zowel de voortstuwingsmotoren en generator sets als de elektromotoren / generatoren zijn door Koedood  toegeleverd.

Het schip is naast de gebruikelijke dieselmotoren voor de voortstuwing tevens uitgerust met elektromotoren, welke de schroeven aan kunnen drijven. Een gecombineerde diesel directe plus elektrische aandrijving levert de maximale trekkracht van het schip.

De elektrische aandrijving stelt het schip tevens in staat om bij geringe snelheid en stand-by werkzaamheden met  een of twee dieselgenerator sets te werken, zonder gebruik van de hoofdmotoren. Dit is naast economisch aantrekkelijk, ook milieutechnisch een aanzienlijke verbetering. Tevens is met deze aandrijving het schip in staat veel nauwkeuriger te manoeuvreren, dan met de conventionele diesel directe voortstuwing het geval is. Hierdoor kan men efficiënter opereren en is de kans op schade geringer.

Het casco (toegeleverd door Koedood) is verbreed en verlengd en voorzien van een nieuwe opbouw en aluminium stuurhuis. De afmetingen van de “Sil-Jeske B” zijn na de verlenging en verbreding: 23.95 x 8,00 x 2,80 meter heeft een trekkracht van 24 ton. Hiermee wordt een eindproduct gerealiseerd  dat volledig klant specifiek is uitgerust en behoort tot de meest vooruitstrevende schepen in deze klasse.

De oplevering van het schip staat gepland voor half oktober 2015.

Meer… De Kooiman Groep en Koedood