IHC Merwede vergroot productiecapaciteit

IHC Merwede kijkt terug op een uitstekend eerste halfjaar van 2008. De groei van het bedrijf zet zich voort en de financiële resultaten groeien mee. Ook voor het tweede halfjaar van 2008 wordt een verdere groei van de omzet en de resultaten verwacht.
President-directeur Goof Hamers: ,,Aan het einde van het eerst halfjaar 2008 hebben we een werkvoorraad ter waarde van € 1,77 miljard. De voortgaande groei van ons bedrijf merken we ook in het aantal opdrachten. Ik verwacht dat de werkvoorraad aan het einde van dit jaar verder zal zijn toegenomen. Met oog op die groei werken we hard aan de vergroting van onze productiecapaciteit.’’
“Een belangrijke stap in het proces van vergroting van onze productiecapaciteit is de oprichting van International Dredgers Heusden (IDH). De doelstelling van IDH is schepen te bouwen op geschikte locaties buiten onze eigen werven onder regie en verantwoordelijkheid van IHC Merwede. Verkoop, ontwerp en calculatie van de opdracht vinden plaats binnen IHC Merwede. IDH is verantwoordelijk voor de realisatie van de opdracht.”
Een andere belangrijke stap in dit proces is de investering in een nieuwe machinefabriek voor strategische onderdelen voor baggerschepen in Guangzhou in Zuid-China. IHC Merwede heeft daar al een eigen fabriek voor de toelevering van onderdelen. De groei van de activiteiten maakt de investering in een nieuwe fabriek (35.000 m²) noodzakelijk. De Rotterdamse wethouder Mark Harbers (economie, haven en milieu) opent de nieuwe fabriek op 3 november aanstaande.
De nieuwe fabriek onderstreept het belang van de Chinese markt voor IHC Merwede. Speciaal voor China heeft IHC Merwede zogeheten stationaire snijkopzuigers van de types IHC 7025MP® en IHC 8527MP® ontwikkeld, die ook in China worden gebouwd. De omvang van deze activiteit neemt zodanig toe dat IHC Merwede recent een joint venture heeft opgericht met een Chinese werf in Dalian om deze marktstroom in goede banen te leiden. De joint venture heet IHC (Dalian) Dredging Vessel Technology Development Company Ltd. Er worden op dezelfde werf in Dalian ook vier splijtbakken voor Van Oord in opdracht van IHC Merwede gebouwd.
Naast productiecapaciteit beschikt IHC Merwede in China ook over een eigen servicecentrum in Tanggu met in China opgeleide service engineers, een eigen opslag voor reservedelen en een mobiel trainingscentrum met simulator voor de opleiding van schippers van baggerschepen. In Tianjin is al eerder een service center gevestigd.
In Belgrado, heeft IHC Merwede aan een lokale werf de bouw van casco’s voor de standaard snijkopzuigers, type Beaver uitbesteed. Goof Hamers: “Op termijn willen we een samenwerkingsovereenkomst voor de bouw van complete middelgrote Beaver snijkopzuigers met de werf aangaan. Ik wil niet uitsluiten dat we er in de toekomst zelfs (kleine) sleephopperzuigers gaan bouwen.”
Op de locatie Heusden (VSH: Verenigde Scheepswerf Heusden) is een jaar geleden gestart met sectiebouw. Inmiddels zijn, voor Heusden, vier opdrachten voor de bouw van kleine tot middelgrote baggerschepen geboekt.
De investeringen op locatie Krimpen aan den IJssel bevinden zich in een eindfase. De werkzaamheden aan de afbouwkade en de panelenstraat zijn in volle gang en binnenkort beschikt IHC Merwede in Krimpen aan den IJssel over een compacte, complete en concurrerende werf voor de bouw van complexe schepen tot een maximale breedte van achtendertig meter.
Tenslotte kan gemeld worden dat er in de hele onderneming wordt gezocht naar verdere mogelijkheden om de doorlooptijd van de opdrachten te verkorten hetgeen ook bijdraagt aan een verhoging van de productiecapaciteit.
Profiel IHC Merwede
IHC Merwede richt zich op de voortdurende ontwikkeling van haar ontwerp- en bouwactiviteiten voor de gespecialiseerde scheepsbouw, m.n. bagger en offshore. IHC Merwede is wereldmarktleider in de bouw van gespecialiseerd baggermaterieel en complexe custom-built offshore schepen. Tot de klantenkring van IHC Merwede behoren grote baggerbedrijven, olie- en gasconcerns, offshore contractors en overheden.
Bij IHC Merwede zijn ongeveer 2.200 medewerkers in vaste dienst, verspreid over de bedrijfslocaties in Nederland. Ook zijn er vestigingen in Engeland, China, India, Midden-Oosten, Nigeria, Rusland, Singapore en Slowakije.

Bron: IHC Merwede, 09-09-2008;