Imtech: technologiepartner PlanetSolar, grootste op zonne-energie aangedreven schip ter wereld

Imtech N.V. (technische dienstverlening in Europa) maakt bekend dat het als technologiepartner acteert op PlanetSolar, het grootste op zonne-energie aangedreven schip ter wereld. Het schip wordt vandaag officieel getoond ter gelegenheid van de 821e verjaardag van de haven van Hamburg. In 2011 vertrekt PlanetSolar voor een wereldreis van circa 50.000 km met als doel het promoten van de thema’s zonne-energie en varen op milieubewuste alternatieve brandstof.

René van der Bruggen, CEO van Imtech: ‘De samenleving ‘vergroent’ in steeds snellere mate. Technologie is hierbij leidend. De tendens tot ‘groene’ technische infrastructuur is begonnen in de energie-, gebouw- en datacentermarkten, nu is deze trend ook in de maritieme markt manifest aanwezig. Als technische dienstverlener met de mogelijkheid tot hightech energietechnologie te integreren in ons totaalportfolio (elektrotechniek, ICT en werktuigbouw) sluit ons ‘groene’ dienstpakket prima aan op deze maatschappelijke trend, ook al omdat we een groot aantal duurzame technische competenties in huis hebben. De opdracht voor PlanetSolar én andere maritieme initiatieven maken dat Imtech op de maritieme markt als ‘groene frontrunner’ acteert.’

Hightech catamaran vol met zonnepanelen
PlanetSolar is een hightech uitziende 85 ton wegende catamaran met een lengte van 31 meter en een breedte van 15 meter die bedekt is met 537m2 zonnepanelen. Het futuristische schip wordt voortgestuwd door twee 10kW sterke elektromotoren. Aan boord bevindt zich werelds grootste lithium-ion accu, met een energieopslagcapaciteit van 1,3MW/h en een gewicht van 11 ton. In totaal kan PlanetSolar 1.000 km zonder zon varen. PlanetSolar bezit een topsnelheid van 14 knopen (25 km p/h) en kan onderdak bieden aan 40 bezoekers. De milieuvervuiling is nihil en het schip vaart 100% geluidsvrij. Het schip is gebouwd in Kiel in Duitsland door de Knierim scheepswerf in samenwerking met HDW.

Energiepromotiereis rond de wereld in 140 dagen
PlanetSolar is een initiatief van de Zwitser Raphaël Domjan, president en kapitein van het schip. Jean Verne, de achterkleinzoon van Jules Verne behoort tot de ondersteuners (‘godfathers’) van het project. Het zal het eerste schip zijn dat geheel op zonne-energie een reis rond de wereld maakt. De 50.000 km lange reis zal naar verwachting 140 dagen duren met een gemiddelde snelheid van 8 knopen (15 km p/h). De geplande route loopt via de Atlantische oceaan, door het Panama kanaal, over de Grote en Indische oceaan, waarna via het Suezkanaal naar de Middellandse wordt gevaren. Er zullen ‘energiebewustwordingstops’ worden gemaakt worden in onder meer New York, San Francisco, Darwin, Hong Kong, Singapore, Abu Dhabi en Marseille

Imtech: technologiepartner voor ‘groene’ technologie
Imtech acteert op PlanetSolar als technologiepartner en is verantwoordelijk voor het projectmanagement, engineering, implementatie en inbedrijfstelling van het hightech energiedistributiesysteem, de technologie die zorgt voor het opladen van de lithium-ion accu, het alarm- & monitoringsysteem en de bekabeling. Imtech loopt voorop in ‘groene’ technologie aan boord van schepen. Zo verzorgt Imtech een groot deel van de ‘groene’ technische infrastructuur aan boord van de ‘Rainbow Warrior III’, het nieuwe vlaggenschip van Greenpeace. In de USA is Imtech betrokken bij een ecologische rondvaartboot die vaart op de combinatie van zonne-energie en duurzame elektrische voorstuwing. Samen met Feadship (ontwerper en bouwer van luxe jachten) en MTU (producent van scheepsmotoren) werkt Imtech aan een onderzoek naar de mogelijkheid tot ‘groene’ luxe (mega)jachten. Recent heeft Imtech ook een ‘smart battery concept’ ontwikkeld voor duurzame opslag en distributie van energie aan boord van schepen.

Bron: Imtech, 10-05-2010;