Innovatie en duurzaamheid centraal op Wereldhavendagen 2018

Met nog twee maanden te gaan, maakt Rotterdam zich op voor de 41e editie van de Wereldhavendagen op 7, 8 en 9 september 2018 met het thema ‘Energize’. Tijdens de Wereldhavendagen van 2018 staan onder het overkoepelende thema ‘Energize’ de talloze voorbeelden van verduurzaming uit de haven centraal. Op de kades en het water, en tijdens de excursies die de haven in gaan, kunnen bezoekers kennismaken met de innovatieve duurzaamheidsoplossingen van de deelnemende bedrijven.

Het grootste jaarlijkse maritieme evenement van Nederland is dit jaar omvangrijker dan ooit, met 110 deelnemende bedrijven. De Wereldhavendagen trekken jaarlijks honderdduizenden bezoekers. Als een van de grootste havens ter wereld wil Rotterdam een voortrekkersrol vervullen in de transitie naar schone energie. Zo streeft de haven ernaar om in 2050 volledig CO2-neutraal te zijn.

Zo kunnen bezoekers op zondag aan de Westerkade een kijkje in de toekomst van duurzame scheepvaart nemen bij de Ecotanker van het innovatieve bedrijf AMS. Dit is een futuristisch, volledig LNG-elektrisch aangedreven binnenvaarttanker, die dankzij een slimme combinatie van techniek en ICT enorme milieuvoordelen en brandstofbesparing oplevert.

Installatieschip Svanen van Van Oord 
Ook kunnen bezoekers aan de Parkkade de indrukwekkende Svanen, van het Rotterdamse bagger- en offshorebedrijf Van Oord zien. De Svanen is een 102 meter hoog kraanschip dat wordt ingezet bij de bouw van windmolenparken op zee.

Jongerendag Expeditie Wereldhaven
De aftrap van de Wereldhavendagen vindt traditioneel plaats met de Expeditie Wereldhaven op vrijdag 7 september. Tijdens dit jongerenprogramma kunnen scholieren uit het basis- en middelbaar onderwijs en studenten van het mbo, hbo en de universiteit op een toegankelijke manier kennis maken met de haven in al zijn facetten en de mogelijkheden voor een carrière bij een van de bedrijven en organisaties in de haven.

Voor de verschillende leeftijdsgroepen zijn er diverse ‘expedities’ waarbij de scholieren en studenten een kijkje in de keuken kunnen nemen bij de havenbedrijven. Groepen en klassen die zijn geïnteresseerd in deelname, kunnen zich vooraf inschrijven via de educatie-pagina op de website van de Wereldhavendagen.

Botenparade tijdens Avondshow
Op de zaterdagavond van de Wereldhavendagen draait traditioneel om de spectaculaire avondshow op het water. Als opzet is dit jaar gekozen voor een moderne versie van een botenparade. Conform het Wereldhavendagen-thema ‘Energize’ zullen de schepen worden verlicht als een reis door de tijd. Eerst met fakkels en verlichte kabels, om uiteindelijk te eindigen in een moderne lichtshow, die zich niet alleen op het water afspeelt, maar ook op de Erasmusbrug en de kade.

Muziek en vuurwerk
Ook het muzikale programma van de avondshow is op en top Rotterdams. Op de kade worden platforms geplaatst voor de studenten van de dansopleiding van Codarts, die dansen op een choreografie van Conny Janssen Danst. De Rotterdamse DJ Niles Alister zal het publiek opwarmen en de muziek tijdens de show is van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Het traditionele vuurwerk wordt dit jaar volledig geïntegreerd in de show, de avond wordt afgesloten door de DJ.

Over de Wereldhavendagen
De Wereldhavendagen zijn gratis te bezoeken en vindt plaats in het gebied rond beide oevers van de Erasmusbrug. Naast de vele activiteiten op de kades van de Wilhelminapier tot aan de Rijnhaven en van het Willemsplein tot aan de Parkkade, kunnen bezoekers vrijwel de hele dag van demonstraties op het water genieten.

Alle informatie over het programma en deelnemers aan de Wereldhavendagen staat vanaf vrijdag 13 juli op www.wereldhavendagen.nl.