Pedro Alvares Cabral in Ecuador. Foto Jan De Nul.

Jan De Nul bereikt eerste mijlpaal in Guayaquil

Het gemeentebestuur van Guayaquil (Ecuador) huldigde het afgelopen weekend haar nieuw, verdiept maritiem toegangskanaal officieel in door het eerste Neo-Panamax-schip APL Esplanade in de haven te verwelkomen.

Pedro Alvares Cabral in Ecuador. Foto Jan De Nul.
Pedro Alvares Cabral in Ecuador. Foto Jan De Nul.

Na negen maanden van baggerwerkzaamheden bereikte Jan De Nul Group een eerste mijlpaal door de verdieping van het 95 kilometer lange toegangskanaal naar de haven in een recordtempo af te ronden. Nu kan het onderhoud van het kanaal gedurende een periode van 24 jaar beginnen.

Pedro Alvares Cabral in Ecuador. Foto Jan De Nul.

In december 2018 ondertekenden het gemeentebestuur van Guayaquil en Jan De Nul Group een 25-jarige concessieovereenkomst op prestatiebasis voor verdiepings- en onderhoudsbaggerwerken in het toegangskanaal naar de haven van Guayaquil. Begin 2019 startte Jan De Nul Group de verdiepingsbaggerwerkzaamheden op om een nieuwe geautoriseerde diepgang van 12,5 meter te verzekeren. Vandaag kondigt Jan De Nul aan dat de autoriteiten de 12,5 meter als geautoriseerde diepte hebben erkend – en deze in bijzondere omstandigheden zelfs tot 13 meterhebben uitgebreid – wat de haven van Guayaquil toegankelijk maakt voor Neo-Panamax-schepen.

In totaal verwijderden vier middelgrote sleephopperzuigers en de cutterzuiger Ibn Battuta ongeveer 25 miljoen m³ sedimenten in slechts negen maanden. De Ibn Battuta verwijderde de harde rotsformaties in het toegangskanaal, gekend als Los Goles.

Jan De Nul Group gaat het kanaal nu onder een 25-jarig concessiecontract beheren en onderhouden. De totale investering van de verdiepings- en onderhoudsbaggerwerken zal worden gerecupereerd door het innen van een transitvergoeding.

APL Esplanade

De aankomst van de reuzengrote APL Esplanade markeert een historische mijlpaal voor de Ecuadoraanse haven van Guayaquil. Het is het grootste containerschip dat ooit in Guayaquil en zelfs in heel Ecuador aangemeerd heeft. Het schip is een zogenaamd Neo-Panamax-schip en wordt gebruikt door de scheepvaartmaatschappij CMA CGM. Het is 368,62 meter lang en 52 meter breed en kan een lading van 14.000 TEU vervoeren. De lengte van het schip komt overeen met vier voetbalvelden, de hoogte met een gebouw van 15 verdiepingen.

APL Esplanade is een trendsetter langs de Pacifische kust van Zuid-Amerika, waar Neo-Panamax-schepen voortaan gebruik zullen kunnen maken van de diepere waterwegen en zo belangrijke schaalvoordelen voor lijndiensten en voor hun klanten zullen kunnen realiseren.