Scheepswerf IHC. Foto Royal IHC

Kabinet redt IHC met bijna 400 miljoen euro

Het kabinet trekt 377 miljoen euro uit om Royal IHC te redden. De scheepsbouwer zat voor de coronacrisis al in financiële problemen door grote verliezen bij de bouw van op maat gemaakte schepen. Eén van de redenen waarom IHC deze steun ontvangt is om de Nederlandse internationale concurrentiepositie in de maritieme sector te behouden, schrijven minister Wiebes van Economische Zaken en staatssecretaris Vijlbrief van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer.

Scheepswerf IHC. Foto Royal IHC
Scheepswerf IHC. Foto Royal IHC
Scheepswerf IHC. Foto Royal IHC

Jaap Huijskes, President‐Commissaris Royal IHC, is blij met deze overeenkomst: “Wij zijn ervan overtuigd dat we met deze overeenkomst de innovatiekracht en toonaangevende positie van Royal IHC die het al 350 jaar in de maritieme sector heeft, kunnen versterken.

Ruim 3000 banen

“IHC speelt een strategische en innovatieve rol in de maritieme sector en het wegvallen zou de robuustheid van de gehele sector ondermijnen”, aldus minister Wiebes. Het gaat om 3000 banen bij IHC en ook om duizenden bij de toeleveranciers. Daarnaast liep de overheid het risico om 395 miljoen euro te verliezen als IHC failliet zou gaan. Het kabinet komt nu met een uitkering van maximaal 167 miljoen euro. De overheid staat garant voor leningen en er wordt een krediet van 40 miljoen euro verstrekt. Bij elkaar komt de steun uit op 377 miljoen euro.

Steun van investeerders

Een breed consortium van investeerders en industriepartners uit bagger en offshore markten en het bestaande internationale syndicaat van banken van IHC hebben een principeovereenkomst bereikt. Hiermee krijgt IHC een nieuw toekomstperspectief.

De investeerders HAL Investments, Ackermans & van Haaren en de industriepartners MerweOord en Huisman hebben samen de overgenomen aandelen ondergebracht bij een nieuwe stichting, Stichting Continuïteit. Ook heeft de Nederlandse staat een zetel in de raad van de stichting.

Nieuwe aansturing

De Raad van Commissarissen heeft Gerben Eggink gekozen als interim-CEO. Gerben Eggink was eerder CEO van de Gardline Group en Smit Lamnalco. En Paul van der Harten is in april gestart als nieuwe CFO. Van der Harten werkte eerder als CFO bij AEG Power Solutions en bij chemiebedrijf OMV en Shell in verschillende financiële functies.

De overeenkomst gaat in de aankomende periode nog verder uitgewerkt worden. Wanneer het zover is worden de nieuwe ontwikkelingen over het vervolgproces gedeeld.