Koninklijke Marine vaart voor 1 dag alleen met meiden

Op dinsdag 24 mei varen 350 meiden in de leeftijd van 15 tot en met 28 jaar mee aan boord van Zr.Ms. Johan de Witt, een Amfibisch Transportschip van de Koninklijke Marine tijdens de jaarlijkse Meidenvaardag. Alleen maar vrouwen, geen mannen.

Door middel van rondleidingen en gesprekken met vrouwelijke bemanningsleden krijgen ze een beeld van het werken en leven aan boord van een marineschip. En natuurlijk ook lekker uitwaaien en genieten van demonstraties. Het 176 meter lange schip met een inpandige haven voor landingsvaartuigen, een voertuigendek, hospitaal en ruimte voor 700 opvarenden, biedt op zich al veel interessants om te bekijken.

De marine is al lang geen mannenwereld meer
Sinds 1986 varen vrouwen aan boord van marineschepen. Al jaren schommelt het percentage vrouwen rond 10%. “Wat we merken is dat vrouwen helemaal niet weten dat er voldoende functies bij defensie zijn en dat het niet alleen is voorbehouden aan de G.I. Jane’s van deze wereld. Je kunt echt zoveel kanten op!”, zegt kapitein-luitenant ter zee Klaartje van der Kamp-Schellekens. Haar eigen carrière begon 25 jaar geleden bij de marine. “In die tijd hadden we net een golf dames voor ons die het pad begaanbaar hebben gemaakt. Voor vrouwen van nu is defensie allang geen utopie meer, er wordt niet meer vreemd opgekeken als een vrouw binnen loopt. Wel moeten we ervoor zorgen dat er voldoende vrouwen aanwezig zijn, al is het alleen maar voor de goede balans tussen man en vrouw”.

Deze dames draaien hun hand niet om voor een lange vaarperiode, ver van huis
Op bijna alles schepen van de marine zitten vrouwen geplaatst in de meest uiteenlopende functies, van logistiek tot techniek. Deze dames draaien hun hand niet om voor een lange vaarperiode, ver van huis. Korporaal Annemarie, bevoorrader en MAG-schutter heeft al meerdere reizen op haar naam staan. “Natuurlijk is het niet altijd leuk om voor lange tijd je familie en vrienden te moeten missen maar aan boord krijg je er weer nieuwe vriendschappen voor terug. Hier doe je alles samen, je werkt niet voor jezelf. En dat vind ik nou zo leuk aan defensie. Die kameraadschap. Oók tussen mannen en vrouwen, we zijn hier gelijk”.