Langsdammen en lagere kribben zijn goed voor waterveiligheid Waal

Duurzaamheid

Verlaagde kribben en twee langsdammen in de Waal leveren de benodigde waterstandsdaling van 6 tot 12 centimeter bij hoogwater. Rivierwater kan namelijk sneller doorstromen. Daarom heeft Staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu zijn goedkeuring gegeven aan deze maatregel van Ruimte voor de Rivier tussen Tiel en Gorinchem. Langsdammen zijn niet alleen goed voor de waterveiligheid, maar ook voor de scheepvaart. Rijkswaterstaat brengt het project in het voorjaar van 2012 naar de markt.

De kribben in rivier de Waal zijn de afgelopen jaren hoger komen te liggen door uitschuring van de vaargeul. Ze belemmeren daarmee de afvoer van water. Lagere kribben maken het rivierengebied veiliger. Ook de zogenoemde langsdammen, die parallel aan de vaargeul komen, dragen bij aan de waterveiligheid. Rijkswaterstaat maakt er twee in de binnenbochten van de Waal tussen Wamel en Ophemert. Programmadirecteur Ruimte voor de Rivier Ingwer de Boer (Rijkswaterstaat): “Een ‘langsdam’ van dit formaat is een nieuw fenomeen in onze rivieren. Daarom willen we eerst ervaring opdoen. Onze verwachtingen zijn positief: Langsdammen roepen de verdere daling van de rivierbodem een halt toe en realiseren meer waterstandsdaling dan bij een kribverlaging.” Dit komt doordat de kribben achter de langsdam weggehaald worden. De sportvisserij is positief over de luwe wateren die achter de langsdammen ontstaan. Rijkswaterstaat gaat samen met de beroepsvaart en andere betrokkenen een programma opzetten om de effecten van de langsdammen te monitoren.

Eerdere kribverlagingen
In september van dit jaar is aannemer L. Paans & Zonen gestart met het verlagen van 120 kribben in de Midden-Waal. Eind van dit jaar zullen 72 kribben verlaagd zijn. Volgend jaar zullen de overige kribben aan bod komen, zodat aan het eind van 2012 alle kribben op dit traject verlaagd zijn. De aanleg van de langsdammen wordt samen met de kribverlaging uitgevoerd om efficiencyredenen.

De komende tijd richt Rijkswaterstaat zich vooral op het verkrijgen van de benodigde vergunningen. Ook wordt het projectplan begin 2012 op een aantal openbare locaties ter visie gelegd. Dit wordt aangekondigd in een advertentie in dag- en huis-aan-huisbladen en op www.officielebekendmakingen.nl.

Ruimte voor de Rivier
In de afgelopen eeuwen hebben de rivieren steeds minder ruimte gekregen. De rivieren liggen ingeklemd tussen steeds hogere dijken en achter die dijken wonen steeds meer mensen. Tegelijk is door bodemdaling het land achter de dijken lager komen te liggen. Ook regent het vaker en harder waardoor de rivieren steeds meer water moeten verwerken. De regering neemt daarom maatregelen om in de toekomst het rivierengebied beter te beschermen tegen overstromingen. Rivieren krijgen op meer dan 30 plaatsen meer ruimte. Deze maatregelen vormen samen het rijksprogramma Ruimte voor de Rivier, waarin Rijkswaterstaat samen met waterschappen, gemeenten en provincies zorgt voor de veiligheid van ca. vier miljoen Nederlanders in het rivierengebied. Naast veiligheid geeft Ruimte voor de Rivier ook een impuls aan de economie. Enerzijds door het herwaarderen van de lokale economische kansen zoals recreatie. Anderzijds door de vele opdrachten aan de waterbouwsector voor de daadwerkelijke realisatie van de projecten.

Meer… Rijkswaterstaat en Ruimte voor de rivier