Maak kennis met de nieuwe Young Maritime Representatives!

Op 4 september was het eindelijk zover. Aan boord van de Karel Doorman, het nieuwste schip van de Nederlandse Marine, werd de nieuwe Young Maritime Representative bekend gemaakt. Of beter gezegd, representatives. Björn van Steenhoven (mbo), Milan Zonneveld (hbo) en Guus van Fulpen (wo) gaan het komende studiejaar aan de slag om de maritieme wereld onder de aandacht van jongeren te brengen en hen te enthousiasmeren voor deze dynamische sector. In deze eerste column stellen ze zich alle drie even aan je voor!

Björn van Steenoven
3e jaars mbo Maritiem Officier

Mijn eerste professionele ervaring met de scheepvaart was een snuffelstage bij Feederlines op de Wisaforest. Dit is mij zo goed bevallen dat ik de opleiding Maritiem Officier op het Scheepvaart en Transport College te Rotterdam ben gaan volgen. Tijdens de eerste helft van het derde jaar heb ik stage gelopen bij Anthony Veder op de LNG/carrier Coral Energy. Omdat deze stage wederzijds naar tevredenheid is verlopen heb ik besloten om mijn tweede stage ook bij hen te gaan volgen. Naast school en mijn functie als vicevoorzitter van de Deelnemersraad blijf ik bezig met varen. Ik werk als stuurman op de rondvaartboot in het Plaswijckpark te Rotterdam.

In de maritieme sector hebben ook de (toekomstige) mbo’ers een krachtig en standvastig boegbeeld nodig. Aan het mbo hangt een negatief imago. Ik zie het als een kans om de (maritieme) wereld te laten zien dat ook een mbo-student uitdagingen aangaat en kansen benut. Daarnaast wil ik mbo-jongeren stimuleren om ‘out of the box’ te denken en te laten zien dat functies als ‘Young Maritime Representative’ niet alleen voor hbo- en wo-studenten weggelegd zijn. Als boegbeeld van de maritieme sector kan ik een voorbeeld zijn: ‘als hij het kan, kan ik het ook.’ Als ze mij vragen wat ik studeer krijg ik bijna altijd een vragend gezicht als antwoord. Dat is jammer, want beroepen in de haven en op zee zijn toch al eeuwenoud.

Een van de taken als ‘Young Maritime Representive’ is de bekendheid van de maritieme sector te vergroten. Ik wil laten zien dat werken in de haven en op zee cool en uitdagend is. ‘Gedachten leiden tot gevoelens, gevoelens leiden tot acties, acties leiden tot reacties’.

Milan Zonneveld
2e jaars hbo Maritiem Officier

Mijn interesse voor de maritieme wereld is groot. In juni 2013 ben ik afgestudeerd als elektrotechnicus mbo niveau 4, maar ik kwam er tijdens mijn stage achter dat mijn interesse elders lag. Tijdens mijn stage werkte ik aan een project voor Vopak te Vlaardingen. Ik was regelmatig afgeleid door de zeeschepen die elke dag voorbij voeren. Na mijn mbo-opleiding ben ik in gesprek gegaan met een stuurman. Het beroepsbeeld en zijn verhalen over verre reizen maken en de wereld zien, spraken mij zeer aan. De keuze voor een maritieme vervolgopleiding was daarna snel en zeker gemaakt. De zeevaart interesseert mij vanwege het gevoel van vrijheid en de prachtige natuurverschijnselen die alleen aan boord waargenomen kunnen worden. Tijdens mijn opleiding ben ik vier dagen aan boord geweest van zeilschip Eendracht tijdens een tocht naar Engeland. Het afgelopen jaar heb ik meerdere maritieme beurzen bezocht om contacten te leggen voor stages en projecten. Daarnaast ben ik altijd opzoek naar innovaties in de sector.

Als ‘Young Maritime Representative’ ben ik met veel plezier het boegbeeld voor de sector, en ik wil in het bijzonder de jeugd enthousiasmeren voor de mogelijkheden binnen de dynamische maritieme wereld. Ik zou bijvoorbeeld graag jongeren in de opleiding Elektrotechniek willen vertellen over de toekomstmogelijkheden in de scheeps- en jachtbouwsector. Een sector die zij nu vaak niet weten te vinden en waar wel veel werk is met mogelijkheden om door te groeien. Als doorstromer vanuit het vmbo naar het mbo en nu in het hbo denk ik op alle niveaus makkelijk contact te kunnen leggen en hen voor de maritieme sector te kunnen enthousiasmeren. In mijn studie en tijdens mijn werk heb ik geleerd om duidelijk te communiceren met mensen en niet bang te zijn om op mensen af te stappen. Ik ben daarnaast een positief ingestelde jongen, sociaal aangelegd en zeer leergierig. Verder vind ik het belangrijk dat mensen een duidelijk beeld krijgen van de maritieme sector. Deze eigenschappen zet ik als YMR graag in voor deze prachtige sector

Guus van Fulpen
1e jaars TU Delft Master Marine Engineering

In juli 2014 heb ik mijn vierjarige opleiding tot officier Technische Dienst op het Koninklijk Instituut voor de Marine afgerond. In deze vier jaar heb ik zowel de bachelor Militaire Systemen & Technologie gehaald als de vaktechnische opleiding tot officier Technische Dienst. In de laatstgenoemde opleiding heb ik een hoop praktijkervaring opgedaan door met verschillende marineschepen diverse oefeningen mee te draaien. Zo ben ik in 2010 bijvoorbeeld met de toen nog in dienst gestelde Zr. Ms. Zuiderkruis terug naar Nederland gevaren na een anti-drugs operatie. In 2011 heb ik een week geoefend met de Unit Interventie Mariniers aan boord van Zr. Ms. De Ruyter om een jaar later een soortgelijke oefening met Zr. Ms. Rotterdam te draaien. Mijn laatste praktijkervaring was een week opwerken van Zr. Ms. Tromp, nadat deze een jaar in onderhoud had gelegen.

Door mijn opleiding bij de Koninklijke Marine heb ik op jonge leeftijd al veel ervaring op mogen doen in de maritieme wereld. Als officier Technische Dienst ben ik later verantwoordelijk voor zowel technisch materieel als personeel aan boord van schepen. Omdat ik hier erg enthousiast over ben, kan ik als ‘Young Maritime Representative’ dit enthousiasme ook overbrengen op jonge mensen die wellicht de maritieme sector in willen. Daarnaast heb ik van Defensie de kans gekregen om de komende twee jaar een master Marine Engineering aan de TU Delft te volgen. Mede hierdoor ben ik straks in staat om zowel over een civiele studie aan de TU Delft, een militaire studie op het KIM als mijn praktijkervaring op marineschepen te delen met anderen.