Maar liefst 60 superjachten in aanbouw in Nederland

Volgens de branche-organisatie van jachtenbouwers, Hiswa Holland Yachting Group wordt 2019 een gouden jaar voor Nederlandse superjachtsector. Op dit moment zijn er maar liefst 60 superjachten in aanbouw in ons land waarvan er 13 groter zijn dan 80 meter.

Jubilee-by-Oceanco-Photo-by-Tom-van-Oossanen
‘Jubilee’ van Oceanco. foto, Tom van Oossanen.

Nederlandse jachtenbouwers hadden eind 2018 volgens de maritieme branche-organisatie Netherlands Maritime Technology voor 4,1 miljard euro aan orders in portefeuille.

Gemiddelde waarde van 86 miljoen euro

Nederlandse jachtbouwers schalen steeds verder op. Er worden steeds grotere en luxueuzere jachten gebouwd. Wereldwijd steeg het marktaandeel bij de jachten groter dan 30 meter vorig jaar tot 32 procent volgens Jeroen Sirag van Hiswa Holland Yachting. De gemiddelde waarde van een Nederlands superjacht is zo’n 86 miljoen euro. Dat is 30 miljoen meer dan het jaar daarvoor.

Investeringen van jachtbouwers

De nieuwe scheepshal en droogdok van Royal van Lent, partner in het samenwerkingsverband Feadship, wordt vandaag officieel geopend in het Amsterdamse Westelijk Havengebied door Koningin Máxima. Met deze investering van enkele tientallen miljoenen kunnen superjachten tot 160 meter lengte worden gebouwd.

Ook Royal Huisman, de bouwer van grote custom-built zeil- en motorjachten, vestigt zich in de Amsterdamse haven.
Zij gaan aan de slag gaat op de voormalige werf van Holland Jachtbouw in Zaandam. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend samen met het Amsterdamse havenbedrijf. Op dit moment wordt er door Royal Huisman op diverse locaties in Nederland gewerkt aan diverse superjacht opdrachten: 3 nieuwbouw projecten (waaronder ’s werelds grootste aluminium zeiljacht) en 9 Huisfits.

Begin mei kocht jachtbouwer Oceanco in Alblasserdam de voormalige scheepswerf van Heerema Fabrication Group in Zwijndrecht. En ook Amels (onderdeel van Damen) is uitgebreid in Vlissingen. Op dit moment zijn er bij Amels 16 projecten aan de gang.

Nieuwe werf Feadship wordt vandaag geopend door Máxima

Het feit dat de nieuwe werf van Royal van Lent, Feadship wordt geopend door Hare Majesteit Koningin Máxima illustreert hoe belangrijk de superjachtsector is voor ons land,” aldus Sirag. “Nederland heeft een lange traditie en brede kennis in jachtbouw. Alle ingrediënten om een superjacht te bouwen tref je in een straal van slechts 200 kilometer.”

Jan-Bart Verkuyl waarschuwt voor teveel optimisme

Jan-Bart Verkuyl, directeur van scheepsbouwer Royal van Lent, Feadship waarschuwt voor teveel optimisme. fd.nl sprak met Verkuyl.
Blijft het goed gaan als zoveel jachtenbouwers, ook in het buitenland, tegelijkertijd hun capaciteit uitbreiden? “De wereldwijde markt voor jachten groter dan 30 meter groeit niet of nauwelijks meer. Nederland wint marktaandeel, maar internationaal wordt de concurrentie groter. Een consolidatieslag is al gaande en die zet zich voort. De top 10 van jachtenbouwers heeft wereldwijd al een marktaandeel van 65 procent. In Nederland zijn de afgelopen jaren ook diverse kleinere spelers van het toneel verdwenen.”